tisdag 15 november 2016

Revisor med krut i nävarna

Matematikgeni och autistiskt syndrom är en kombination som får personen att se på siffrorna på ett annat sätt en vanliga revisorer. Dessutom lever Ben Afflecks revisor ett dubbelliv som får likhögarna att växa på ett rätt oväntat sätt i filmen The Accountant.

The Accountant
★★★✩✩
Regi: David O´Connor.
Manus: Bill Dubuque.
Genre: Thriller.
I huvudrollen: Ben Affleck, Anna Kendrick.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 2 t 8 min.

Man kunde tänka sig att alla actionthrillers är litet likadana men regissören David O´Connors– Warrior) nyhet The Accountant har en intrig som öppnar åskådarens ögon först en god bit in i filmen.
Revisorn Christian Wolff (Ben Affleck Argo, Gone Girl) är en gudabenådad revisor som har siffror på hjärnan och arbetar för suspekta halvkriminella drogkarteller som idkar penningtvätt i  stor skala.
Inledningsvis blir tittaren insatt i hans barndom som ett problematiskt, annorlunda barn med en krävande militärofficer som far. Fadern låter i alla fall sin äldre son och hans lillebror lära sig kampsporternas ädla konst för att undgå styck i skolan. Gissa om det behövs längre fram i filmen, det samma gäller Wolffs särintresse skytte.
I nutid får revisorn Wolff tillsammans med den unga revisorn Dana Cummings (Anna KendrickPitch Perfect) uppdraget att reda ut ett stort penningsvinn i ett hederligt företag som tillverkar proteser. Också Dana har en fallenhet för siffror i litet högre grad än normalt funtade personer och mellan dem uppstår en själarnas gemenskap.
Wolff hittar givetvis felet i företagets bokföring under en natts arbete med bokföringsmappar och egna uppdateringar på ett rum försett med glasväggar, samtidigt som en FBI-agent för finansministeriets del börjar syna i sömmarna alla de dödsfall som hopats i samband med revisorns tidigare arbetsuppdrag.
Våldsamt
I det här skedet övergår filmen från mera traditionell pusseldeckare till ultravåld, en massa skurkar biter i gräset medan snaran dras åt om revisorn. Men revisorn har ännu en gås oplockad med sin huvudantagonist, den lejde mördaren Brax (Jon Bernthal - Fury, Sicario) och hans skjutglada anhang. Det betyder att inte bara en utan flera överraskningar ännu står i kö.
Den brittiska barnramsan Salomon Grundy spelar en viktig roll i filmen, liksom konst i allmänhet och konst av den amerikanska expressionismen frontfigur Jackson Pollock i synnerhet.
Samspelet mellan den oftast i romantiska komedier kända Anna Kendrick och Ben Affleck fungerar bra, men intrigen är ibland så snårig och komplex att man inte skall fumla för mycket med godispåsen för att hänga med i handlingen.


Förenade av siffror. Anna Kendrick och Ben Affleck i den snåriga men intrikata våldsthrillern The Accountant.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar