tisdag 8 november 2016

Finstämt och humoristiskt om vänskap in i döden

Spansk film är inte enbart Pedro Almodóvar. Också Cesc Gay (Jet Lag, 2001) från Barcelona slår ett slag för sitt lands filmkvalitet i filmen Vänner för livet (Truman), filmen om manlig vänskap med döden i bakgrunden.

Vänner för livet (Truman)
★★★★
Regi: Cesc Gay.
Manus: Cesc Gay, Tomàs Aragay.
Genre: Drama.
I huvudrollerna: Ricardo Darın, Javier Cámara.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid 1 t 48 min.

I filmen får den i cancer döden skådespelaren Julián (Ricardo Darín Hemligheten  deras ögon) oväntat besök när barndomsvännen Tomas (Javier Cámara -Tala med henne) dyker upp från Kanada i hans hem i Madrid.
Julián har bestämt sig för att avbryta sin cancerbehandling som han betraktar som ett onödigt lidande. Vännen och Juliáns kusin Paula (Dolores Fonzi) försöker få honom att komma på andra tankar men beslutet står fast.
Resten av filmen är en berörande och vacker resa i nutid och tillbaka till bättre tider på minnenas vingar, där vännerna på ett osentimentalt sätt tar farväl av varandra och hittar nya sidor hos sig själva. Sin egen tass i storyn ger Juliáns snälla, åldrande hund Truman, som han försöker hitta ett nytt hem åt när hans eget går mot sitt slut.
Samspel
Filmen lyckas behålla sin trovärdighet också när den tar ut turerna litet mer humoristiskt. Dess behållning är ändå samspelet mellan de två huvudrollsskådespelarna.
Ricardo Darın gör med värme och sympati rollen som den slarviga, alltid panka, argentinska i Madrid bosatta skådespelaren. Man kan säga att han får en Lottovinst i sin penningstarka väns stöd i livets slutskede, en vän som aldrig ifrågasätter utan godkänner och är tyst och förstående - nästan in absurdum - när det ibland kärvar till sig.
I motsats till ett flertal av Almodóvars rätt bullriga, provocerande men i och för sig ypperliga filmer, är Vänner för livet en lågmäld och vardaglig film utan yviga gester.
Det känns rörande när Julián in i det sista försöker kontrollera sitt liv - med varierande resultat. Människornas, dvs. också hans andra vänners och släktingars sätt att hantera sorgen och gå vidare är en av filmens viktigaste budskap. 


Trio tar farväl. Tomas (Javier Cámara), Truman och Julián (Ricardo Darín) i den lågmälda spanska filmen om manlig vänskap på dödens tröskel, Vänner emellan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar