onsdag 26 oktober 2016

Stenhård outsider gör rent hus

Budgeten är mindre än i Mission Impossible-filmerna men likhögarna lika stora i nya Tom Cruise-thrillern Jack Reacher - Never Go Back. Klyschigt, förutsägbart, javisst, men för den actionfrälste finns här en hel del godis att tugga på.

Jack Reacher - Never Go Back
★★★✩✩
Regi: Edward Zwick.
Manus: Edward Zwinck, Richard Wenk.
Genre: actionthriller.
I huvudrollerna: Tom Cruise, Cobie Smulders.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 1 t 58 min.

Grundad på Lee Childs romantrillers är Edward Zwicks (Pawn Sacrifice, The Siege) nya film den andra i ordningen om outsidern och militärpolisen, major Jack Reacher, den första filmen Jack Reacher hade premiär 2012.
Konspiration är ledordet och busarna en samling penningtörstiga typer inom regeringen som smugglar vapen och litet annat från Afghanistan till USA med död och elände i sitt släptåg.
Man hinner inte ens säga leksaksplastanka så är den kvinnliga militärpolismajoren Turner (Cobie Smulders The Avengers) och Jack Reacher på flykt för att rentvå sina namn med ett koppel mördare med och utan militäruniformer i hasorna. Lönnmördarspecialisten numero uno ”The Hunter” spelas övertygande kallblodigt av Patrick Heusinger (Black Swan).
Sårbar
Reacher blir extra sårbar för att en tonårsdotter han påstås ha fått med en tillfällig förbindelse hänger på i jakten undan mördarna, bra spelad av Danika Yarosh, mest känd från tv-serier som Den hårda lagen
Jack Reacher - Never Go Back påminner om Jason Bourne-filmerna i den meningen att de elaka antagonisterna med hjälp av den senaste tekniken ständigt har åtminstone halvkoll på var Reacher, Turner och flickungen Samantha (Yarosh) befinner sig, men det hjälper ju förstås inte.
Tom Cruise är nämligen hjälten som tål stryk och hans motvilliga följeslagare behärskar också några tricks som blandar bort korten för förföljarna.
Hårda slagsmål och eldstrider är bara förnamnet i en film som har sitt eget underhållningsvärde. Litet väl mycket sirap på slutet och den obligatoriska halvhjälten bland militärpoliserna – som byter sida till de godas domäner – kunde man ha besparats. Flera filmer i serien ligger obönhörligt på lut, så vänta bara några år tills Jack Reacher, sin vana trogen, liftat sig fram till nästa hållplats på bioduken.



Suprise, suprise. Bättre förekomma än förekommas anser Jack Reacher i Tom Cruises skepnad i nya actionspektaklet  Jack Reacher – Never Go Back.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar