onsdag 5 oktober 2016

Spänning i strandvattnen

Jaume Collet-Serra lyckas med filmen The Shallows styra en rätt banal story in på så pass blodiga vatten att man nästan kippar efter andan. 

The Shallows
★★★★
Regi: Jaume Collet-Serra.
Manus: Anthony Jaswinski.
Genre: dramathriller.
I huvudrollen: Blake Lively.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 1 t 26 min.



Regissören, känd för några thrillers med Liam Neeson och skräckfilmen The Orphan, behärskar konsten att vrida till det. Det som börjar som en oskyldig surfingtrip till Mexiko, dit huvudpersonen Nancy (Blake Lively) som avbrutit sina läkarstudier och dragit sig tillbaka för att smaka på livet, blir en överlevnadskamp med blodiga förtecken.
För att hedra sin avlidna mor söker hon sig till moderns hemliga stand med en surfingbräda och meddela sig till far och syster via videosamtal innan vattnet och de majestätiska vågorna kallar. Fotoarbetet är ursnyggt, vattnen är som gjorda för surfing men det finns,om inte en orm, så åtminstone en annan riktigt stor fuling, under vattenytan i paradiset.
Två lokaka manliga surfare imponeras av Nacys skicklighet och sexappeal ,men där lurar också en mycket mera illvillig jätte till vit haj som inte nöjer sig med ett uppsvullet valkadaver utan hugger in på surfartrion, där männen biter i det sura äpplet medan Nancy lyckas rädda sig upp på valen. Följande räddningsstation blir ett litet grund och en guppande lysfyr, allt medan hajen gör sina anfall i tid och otid.
Mördargener
Fastän stranden bara är drygt 100 meter ifrån går det inte under rådande omständigheter att simma till land.
Hajen har nämligen mördargener och den illa bitna Nancy dras in i en nervkittlande överlevnadskamp där hon har nytta av sina läkarstudier, simkunnighet och överlevnadsvilja, men slutet är nära.
The Shallows är en spännande och stiligt gjord film som får pulsen att öka märkbart, bara slutets sirapsglasyr stör helheten. Blake Lively som vi sett i B-filmen The Savages visar att hon är en skådespelare att räkna med också i framtiden.


När goda råd är dyra. Hajansatta Nancy (Blake Lively) har problem i filmen The Shallows.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar