tisdag 3 september 2019

Långsamt om skapandets vedermödor

En filmregissör ser tillbaka på sina livsval genom nutida glasögon och i återblickar i Pedro Almodóvars nya film Smärta och ära.

Smärta och ära
(Dolor y gloria)
✮✮✮✩✩
Regi & manus: Pedro Almodóvar.
Genre: drama.
I huvudrollerna: Antonio Banderas, Penélope Cruz, Asier Etxeandia.
Barntillåten.
Speltid: 1 t 53 min.

Pedro Almodóvars spanska filmer är i regel bra, det gäller också den föreliggande filmen, men den har en black om foten. Berättartempot är på tok för långsamt.
Det personliga anslaget är för sin del utmärkt och ger oss insikter i en eventuellt fiktiv filmregissörs liv och karriär, livsval och människomöten. Denne Salvador Mallo spelas med emfas av Antonio Banderas (The Skin I live In, Desperado). Han är medelålders, inspirationslös och allmänt trött och håller sig igång med heroin och piller. Det är en version av Pedro Almodóvar men det förblir oklart om vi ser verklighet eller fantasier, vilket kanske inte gör så mycket.
Mera livfullhet finns i tillbakablickarna där den unge Mallo flyttar med sin oduglige far och rekorderliga mor Penélope Cruz (Volver) till Valencia för att komma upp sig i världen. 
Här defilerar gamla kärlekshistorier med män och med kvinnor, vackra landskap och fattiga interiörer, allt fotograferat i klara, vackra färger, som det brukar vara i Almodóvars filmer.
Antionio Banderas, Penélope Cruz och Asier Etxeandia (Velvet) som en av Mallos 1980-talsflammor gör mycket välspelade porträtt som förväntat. Dessvärre är dramat för långdraget för att engagera eller beröra. Vilket Pedro Almodóvars mest inbitna fans gärna överser med, antar jag.


Välspelat. Antonio Banderas gör en utmärkt roll i filmen Smärta och ära.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar