onsdag 28 augusti 2019

Döingarna kryper fram

När jordens axel ruckas tar det hus i helvetet. Döingarna kryper fram ur sina gravar och snart är den lilla staden Centerville full av zombier i filmen The Dead Don´t Die.

The Dead Don´t Die
✮✮✩✩✩
Regi & manus: Jim Jarmusch.
Genre: skräckkomedi.
I huvudrollen: Bill Murray, Adam Driver.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 1t 45 min.

Jim Jarmusch har varit ute på vandring med halvdöda weirdos tidigare i filmen Only Lovers Left Alive. Till en mindre kontroversiell film hör Jarmuschs Broken Flowers med hans standardskådespelare, minimalisten Bill Murray (Lost in Translation).
Han återfinns i The Dead Don´t Die som sheriff i den småsömniga staden Centerville där han med vicesheriffen Adam Driver (BlacKkKlansman) inser att något håller på att gå över styr. Det är ljust långt in på natten och tv-sändingarna och internet har svårigheter att nå fram till abbonnenterna. Djuren beter sig också märkligt men det är bara första strofen i en dödens sång där människorna i Centerville utsätts för attacker av vingliga, framhasande döda som har smak på människokött.
Satir och kritik
Det är en satir och samhällskritik mot kapitalismen Jim Jarmusch dukar upp, en dyster story med mycket svart humor, där vicesheriffen Ronnie Peterson (Driver) om och om igen utbrister, att det här kommer inte att sluta bra, och karlsloken har fanken så rätt.
Den enda som tycks ha litet hum om vad som pågår är eremiten Bob (Tom Waits Seven Psychopats) som med kikare håller koll på läget, anklagad för att ha stulit höns av bonden Frank Miller (Steve Buscemi Fargo, Reservoir Dogs). 
Filmen är för långsam och repetativ för att engagera i högre grad, men den har sina stunder då den svarta humorn ges fria tyglar. Persongalleriet är också rätt festligt med Bill Murray Tom Waits, Adam Driver och Tilda Swinton (We Need to Talk About Kevin, Only Lovers Left Alive) som samuraisvingande skotsk begravningsentreprenör i högsätet. 
Filmtiteln är rätt svag, de döda dör förvisso men då ska de halshuggas eller få huvudet bortskjutet. Det räcker långt men inte ända fram.

Sheriffer i trångmål. Bill Murray, Chloë Sevigny och Adam Driver i filmen The Dead Don´t Die. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar