torsdag 15 augusti 2019

Bitsk satir med Emma Thompson

När tittarsiffrorna börjar dala är goda råd dyra för den legendariska ståuppkomikern Katherine Newberry (Emma Thompson) i den bitska satiren Late Night.

Late Night
✮✮✮✮✩
Regi: Nisha Ganatra.
Manus: Mindy Kaling.
Genre: drama.
I huvudrollerna: Emma Thompson, Mindy Kaling.
Barntillåten.
Speltid: 1 t 42 min.

USA är talkshowernas förlovade land och i den fiktiva filmen i kanadensiskan Nisha Ganatras (Code Academy) välgjorda regi riktas rampluset på den enda kvinnliga ledaren för sin egen talkshow Katherine Newberry, en populär show som hon dragit i åratal. 
Men någonting är fel, populariteten sackar, skämten har mist sin udd och chefen för produktionsbolaget (Amy Ryan Birdman) funderar på att byta ut Katherine mot ett nytt manligt ansikte. Problemen är många, inte minst det faktum att Katherine lär hata kvinnor och är permanent deprimerad. Det har gjort henne till en satmara som hennes team av manusförfattare både fruktar och beundrar.
Nytt blod
När nykomlingen Molly (Mindy Kaling) hamnar med i teamet av en slump börjar nya vindar blåsa in i det unkna kollektivet. 
Molly saknar erfarenhet men hon vågar kritisera och säga emot, vilket får en förvånad Katherina ur balans. Har hon rätt, har hon litat för mycket på gamla meriter och hamnat ur led med tiden?
Skriv upp att så är fallet och resten är en askungesaga med förväntade inslag, vilket ändå vägs upp av i synnerhet EmmaThompsons bländande skådespel. Den brittiska skådespelaren har lyst i produktioner som Remains of the Day, Howards End och Love Actually och hon lyckas göra sin fräna personlighet både skör och utsatt. Dessutom är hennes ståuppkomik av hög klass. Bra flankstöd har hon av Mindy Kaling (Disgust, The Five Year Engagement) samt britten John Lithgow (Kinsey) som hennes man. 
Några onödiga sidospår kunde ha lämnats bort men som helhet är Late Night god underhållning som fungerar utan varken våld, biljakter eller explosioner.

Duo med rätt personkemi. Mindy Kaling och Emma Thompson övertygar i filmen Late Night.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar