tisdag 20 augusti 2019

Till friheten i ballong

Tyska demokratiska republiken (DDR) var ett bestialiskt samhälle där kommunismen förverkligades med tysk effektivitet. Många sökte sig till friheten och filmen Flykten från DDR är en spännande historia om två familjer som sökte sig över till dåtida Västtyskland.

Flykten från DDR
✮✮✮✩✩
Regi: Michael Herbig.
Manus: Kit Hopkins.
Genre: historiskt drama.
I huvudrollerna Friedrich Mücke, Karoline Schuch.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 2 t 5 min.

Filmen är intressant, både som verklighetsbaserad historisk markör och för att det är sparsamt med tyska filmer på våra biografer.
DDR som på marxistisk-leninisisk grund begränsade medborgarnas liv i 41 år med säkerhetstjänsten Stasis goda minne upplöstes i och med murens fall 1990. Oliktänkare var klassfiender och det gällde naturligtvis också de som ville fly från landet.
Två familjer i elden
Filmen koncentrerar sig på två familjer under DDR:s 30-årsjubileumsår 1979 i lilla staden Pößneck när gränsen till Bayern. Inledningsvis är det en familj som i hemlighet syr tyg till en luftballong och med pappa, mamma och två barn flyger mot gränsen, men försöket misslyckas.
Som genom ett under klarar de av att ta sig tillbaka utan att bli fast och alla faller i resignation. Tills grannfamiljen ansluter sig och man gör ett nytt försök med nya krafter, starkare tyger och större ballongkorg.
Förberedelserna blir en klappjakt med tiden för överstelöjtnant Seidel (Thomas Kretschmann) vid Stasi är avhopparna på spåren och snaran kring halsen böjar strama åt. 
Filmen ger en god tidsbild av DDR både vad handling, exteriörer och interiörer beträffar, men man undgår inte klichéer och filmen är aningen för lång. Huvudrollsinnehavarna Friedrich Mücke, Karoline Schuch, m.fl. spelar trovärdigt och som helhet är filmen både underhållande och välgjord. Regissören Michael Herbig är en mera okänd förmåga utanför Tyskland, känd bl.a. för tv-serier och filmen Buddy.

Ballongbestyr. Välgjord tysk film om två familjers flykt från DDR 1979.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar