söndag 18 augusti 2019

Litet annorlunda Tarantinofilm

Det splatterartade våldet lyser nästan helt med sin frånvaro i Quentin Tarantinos nya film Once Upon a Time…in Hollywood, men mot slutet går han in på kända vägar.

Once Upon a Time… in Hollywood
✮✮✮✮✩
Regi & manus: Quentin Tarantino.
Genre: drama.
I huvudrollerna: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 2 t 42 min.

Sin vana trogen har Tarantino skrivit såväl manus som regisserat sin filmnyhet. Det garanterar fria händer och gör att stuket blir de tarantinoskt riktiga, en konstform i eget slag.
Filmen är förlagd till slutet av den klassiska Hollywoodfilmens guldera 1969, året då Sharon Tate brutalt mördades av hippier påverkade av Charles Manson.
Bugning
Början och en god bit in i filmen bugar sig ändå regissören på ett slappt humoristiskt sätt åt Hollywood, närmare bestämt drömfabrikens plattare film- och tv-produktioner. I huvudrollerna har vi den bleknade tv-skådisen Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) och hans stuntman, chaufför och allt i allo, Cliff Booth (Brad Pitt). Rick hankar sig fram i en urusel västern tv-serie i rollen som avsnittens bad guy, han som alltid får på käften, medan han drömmer om ett sista lyft mot stjärnorna. Cliff finns med som stöd och någon att luta sig emot när känslorna tar överhand.
Förändring
Filmens karaktär förändrar sig när ett gäng hippier dyker upp i grannskapet, där en av Ricks grannar verkligen är Sharon Tate (Margot RobbieThe Wolf of Wall Street) och blir riktigt spännande. Men liksom i Inglorious Basterds skriver Tarantino om historien och gör det mycket bra. Det blir våld men det finns humor med.
Filmen är väldigt snyggt fotograferad både beträffande interiör, klädsel och atmosfär. Att låta DiCaprio och Pitt spela mot varandra för första gången är ett smart drag, båda är charmigt kunniga på eget sätt. Litet väl tjock är att lyfta fram Al Pacino som affischnamn i en biroll som inte har så värst mycket med intrigen att göra, men låt gå.
Filmen är bra, utan att vara den bästa av Quentin Tarantinos skapelser. Som tidsdokument är den som bäst och visst får man både skratta och bita på naglarna.

Känd trio. Brad Pitt, Leonardo DiCaprio och Al Pacino i Tarantinos nyaste film Once Upon a Time…in Hollywood.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar