onsdag 24 januari 2024

Berörande och vacker


Nya filmen Stormskärs Maja har visat sig vara en magnet på biograferna redan efter inledningsveckoslutet och inte utan orsak. Filmen i Tiina Lymis regi överskrider ens förväntningar med råge, man blir berörd och hisnar över de vackra utskärsvyerna.


Stormskärs Maja

5/5

Regi: Tiina Lymi.

Manus: Tiina Lymi på basen av Anni Blomqvist romansvit.

Genre: drama.

I huvudrollerna: Amanda Jansson, Linus Troedsson.

Åldersgräns: 12 år.

Speltid: 2t 43 min.


Måste tillkänna att förväntningarna var si sådär inför filmen. Såg Åke Lindmans tv-serie på 1970-talet. Den satt precis rätt i tiden men har nog mist sin strålglans p.g.a. sin kantighet och rigida utformning jämfört med då det begav sig. 

Med Anni Blomqvist femdelade romansvit Stormskärs Maja på 1960- och 1970-talet som utgångspunkt har Tiina Lymi skapat en storfilm på många sätt, inte bara för att budgeten går lös på för i finländska förhållande höga 4,4 miljoner euro och en speltid på nästan tre timmar.

Filmen är som bekant den på flera sätt tragiska historien om den unga giftasvuxna flickan Maja (Amanda Jansson) i 1800-talets Åland som enligt dåtida sed och mot sin vilja gifts bort med Janne (Linus Troedsson), spelade av två begåvade rikssvenskar som lärt sig en i mitt tycke felfri åländska. Som tredje son i gården har Janne inget att ärva och paret bestämmer sig att flytta ut till ett vindpinat skär där släktingarna hjälper till med husbygget och havet är fullt med fisk.

Farligt

Samtidigt är havet oberäkneligt och farligt, vilket Maja nogsamt får erfara då det stundar till två begravningar. Maja är en kännande och vidskeplig flicka som tror på vättar, tomtar, havsfrun och järtecken som korslagda pinnar.

Den subjektivt inriktade regin går in under huden och ingenting blir sämre av att det uppstår en varm och äkta kärlek mellan Maja och Janne som i början av äktenskapet springer nakna omkring och tar för sig av varandra. Snart är skäret fyllt av små barn.

Men livet är slitsamt och Janne hamnar att fly när engelsmännen under kriget med Ryssland kommer till ön och bor där en längre tid. Här visar Maja stor beslutsamhet och mod då hon utmanar både befäl och soldater med sitt sunda förnuft som inriktar sig på att överleva en vinter. Filmen tänjer spänstigt på gränserna till trovärdighet och nuddar tidvis den magiska realismens gränser bl.a. i undervattensscener samtidigt som de vackra skärgårdsvyerna slår an på åskådaren.

Roller som håller

Amanda Jansson, kanske främst känd som Sara från Tunna blå linjen gör en fantastiskt bra roll, inte minst med minspel och ögonkast, och har utmärkt assistans av Linus Troedsson som hennes man. Tobias Zilliacus och Jonna Järnefelt spelar Majas föräldrar, välmenande men fjättrade i tidens sedvänjor. 

Filmen lyckas utan överdrivet patos med att skapa stora känslostormar mot fonden av än ett stormande, än ett spegelblankt hav och med de människor som satts att tämja det som den karga men magnifika omgivningen har att bjuda på. Att speltiden inte känns för lång är ytterligare en bra indikator på att Tiina Lymi med skådespelarna lyckats över förväntningarna. En film man inte blir besviken på. Missa den inte,

Kärlek som mognar. Amanda Jansson och Linus Troedsson gör utmärkta roller som Maja och Janne i Tiina Lymis lyckade storfilm. Se den.






 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar