måndag 29 januari 2024

Kanske i nästa liv

Koreansk-kanadensiska debutregissören Celine Songs i många avseende självbiografiska film Past Lives är en sympatisk och välgjord historia om två unga koreaner som var vänner under barndomen och efter en lång tid möts igen i New York.


Past Lives

4/5

Regi & manus: Celine Song

Genre: persondrama.

I huvudrollerna: Greta Lee, Tee Yoo. John Magaro.

Barntillåten.

Speltid: 1t 45 min.


I början av filmen sitter två män och en kvinna vid en bardisk i New York. En utomstående iakttagare undrar hur de hör ihop. Det visar sig var så att kvinnan i mitten är Na Young/Nora (Greta Lee). Männen är hennes tidigare barndomskärlek Hae Song (Tee Yoo) från uppväxttiden i Seoul och Arthur (John Magaro) hennes äkta judiska man.

Filmen och scenen bottnar i regissörens eget liv eftersom hon emigrerade till Kanada och där hittade sin man och hamnade i New York. Filmen handlar om att leva med två vitt skilda kulturer och språk, om hur livsvalen dels stänger, dels öppnar nya dörrar. Dessutom spelar det buddhistiska tankesättet om om In-Yun, att två människor har kontaktytor genom tidigare liv och ödet en inte så liten roll.

Tillbakablick

Filmen som sätter igång 24 år tillbaka i tiden då den unga gossen och flickan blir smått kära i varandra och funderar på att gifta sig framledes. Efter tolv då Nora redan studerar och befinner sig i New York hittar de varandra på Facebook och via Skypesamtal återupptar de kontakten. Den bryts emellertid och efter ytterligare 12 år gör Hae Song slag i saken och kommer från Korea till New York där han träffar Nora och hennes man. 

Lyckligtvis besparas tittaren all Hollywoodsirap, det blir i stället mycket filosofi och tankar om hur det hade kunnat vara och varför det inte blev så, men också litet nostalgi och vemod trots glädjen av att få mötas igen. Som Hae Song uttrycker det, hoppas han att möta Nora igen i nästa liv.

Huvudrollsinnehavarna gör säkra lågmälda roller och för stadigt filmen framåt.

Filmen gjorde succé på världspremiären i Sundance och tävlade om Guldbjörnen i Berlin och har Oscarstippats. 

Någon riktigt stor romantisk film är Past Lives den inte men håller måttet alla gånger och påminner delvis om Wong-Kar-wais filmer såsom mästerverket In the Wood for Love. Sympatisk heter grundbulten.

Möte i New York. Hae Song (Tee Yoo) och Nora (Greta Lee) var vänner i barndomens Seoul och möts igen i USA.




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar