tisdag 16 januari 2024

Bisarrt med svart humor

 Poor Things fick med all rätt Golden Globe för bästa film och huvudrollsinnehavare för några veckor sedan. En bisarrt rolig berättelse där Emma Stone gör sin hittills bästa roll.


Poor Things

5/5

Regi: Yorgos Lantimos.

Manus: Tony McNamara/Alasdair Gray.

Genre: dramakomedi.

I huvudrollerna: Emma Stone, Willem Dafoe, Mark Ruffalo.

Åldersgräns: 16 år.

Speltid: 2 t 21 min.



Och då har hon redan en rad priser att falla tillbaka på: bl.a. en Oscar 2015 bästa kvinnliga biroll i Birdland, liksom år 2019 i filmen The Favourite och bästa kvinnliga huvudroll 2017 i La La Land.

I The Favouirite, en film om makt och människor på kollissionskurs i brittisk kunglig miljö hette regissören Yorgos Lantimos från Grekland och samme herre håller i trådarna i Poor Things.

Filmen är en adaption av Alasdair Grays roman från 1992 och lyfter fram en ung kvinnas uppväxthistoria och väg till självständighet med bisarra och humoristiska penseldrag.

Kvinnan är Bella (Stone), en vuxen kvinna med en babys hjärna inplanterad och filmen får en att tänka på en mix av Frankenstein och andra av vita dukens märkligaste skapelser, som Alice i Underlandet modell Tim Burton. 

Njutning i fokus

Medan Bella först lär sig tala och gå kissar hon på golvet, kastar saker på folk och slår dem i ansiktet men allt kör in på nya spår när hon märker vilken njutning underlivet för med sig. Först tillfredsställer hon sig med handen, sedan ett äpple, så en gurka och därefter står männen i tur.

Först sker allt under beskydd av hennes skapare, vetenskapsmannen Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) som hon kallar Gud. Han roar sig med att korsa ankor och hundar medan han själv med sitt hopsydda ansikte är en frukt av sin sadistiske far och väldigt förtjust i Bella, som både får möta en snäll och potentiell brudgum (Rama Youssef) och en vildhjärna, gambler och äventyrare (Mark Ruffalo) som tar henne till metropolerna i Europa, där hon via en bordell i Paris lär sig både öppna på och stå på egna ben.

Filmen bjärt snygga färgsättning, fotografering med bl.a. fiskögonobjektiv och initialt i svartvitt, tar tittaren med på en resa där överraskningarna och den svarta humorn firar stora triumfer. En film man bara måste ge sig för inte minst tack vare Emma Stones formidabla insats. En film med Oscarsvirke allt igenom.



        Rolig och bisarr. Emma Stone lyser i den knasiga uppväxthistorien Poor Things.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar