fredag 16 februari 2024

Rättsfall med många tentakler

 Ett rättsfall man inte sett maken till utspelas i Justine Triets fransk-engelska film Fritt fall.


Fritt fall

4/5

Regi: Justine Triet.

Manus: Justine Triet, Arthur Harari.

Genre: rättsdrama.

I huvudrollerna: Sandra Hüller, Milo Marchado-Graner.

Åldersgräns: 12 år.

Speltid: 2t 31 min.


Anslaget är ordinärt. Fadern i familjen ligger död på gårdsplanen nedanför lyxalphyddan i franska alperna. 11-årige sonen som varit ute och rastat hunden hittar honom. Inne i huset finns hustrun.

Det tar inte länge än innan polisen misstänker att något gått snett. Har mannen ramlat ned från balkongen, har han begått självmord eller har hustrun skuffat ned honom. Rättegången nystar länge tomt, tills ny information från sonen låter fallet bada i ett annat ljus. Och det tar inte slut där.

Med tanke på alla filmer om mer ellr mindre kvistiga rättsfall av amerikansk modell är Fritt fall ett paradexempel på europeisk film när den är som bäst.

Guldpalmen

Filmen Anatomie d´une chute / Anatomy of a Fall vann Guldpalmen på festivalen i Cannes 2023 framför näsan på Aki Kaurismäkis Höstlöv som faller. Där Kaurismäki kör i den förenklade, humana storyns djupa fåror, består Justine Triets film av många bottnar och bildar också ett verbalt fyrverkeri, tillyxat med finess av regissören och hennes man Arthur Harari. På intrignivå handlar filmen om författarparet där mannens förmåga att skriva gått  i stå medan hustrun gör bra ifrån sig, och den konkurrens det fri- eller ofrivilligt för med sig.

Själva skådespelarna är av världsklass. I synnerhet unge Milo Marchado-Graner som spelar synskadad son med samvetskval beträffande fallet som han inte riktigt kan ringa in exakt under förhören, när det mesta grundar sig på vad han hört.

Och inte minst Sandra Hüller (Min pappa Toni Erdmann), som lyste i rollen som Auschwitzs koncentrationslägerchef Rudolf Höss känslokalla hustru i filmen The Zone of Interest med premiär för några veckor sedan, gör en helt fantastisk roll som mordåklagad mor med allt från tårdrypande scener till raserianfall.

Det skickliga manuset får en som tittare att tvivla på vad man upplever och spänningen ligger kvar fram till slutet. 



Begåvat. Sandra Hüller höjer kvaliteten på Fritt fall till nya nivåer.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar