tisdag 24 mars 2015

Actiongenren fick dyrt inhemskt tillskott

Jalmari Helander ( Rare Exports) gör med filmen Big Game en ny inmutning inom actiongenren i inhemsk film, helt i Renny Harlins anda. Klichéfylld och utan överraskningar har filmen som blev den dyraste inhemska produktionen ändå sina stunder, främst tack vare amerikanska skådespelare med Samuel L. Jackson i förarsätet.

Big Game
★★✩✩✩
Regi & manus: Jalmari Helander.
Genre: actionthriller.
I huvudrollerna: Onni Tommila, Samuel L. Jackson.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 1 t 30 min.
Borgåpremiär: 20.3.15.


Filmen handlar om 13-åriga Oskar (Onni Tommila - Rare Exports) som uppe i Lappland ska genomgå en manlighetsrit. Det innebär att han värnats komma hem med storvilt och bevisa sin manlighet inför traktens män.
Som åskådare hajar man till nästan omedelbart. Det som ska föreställa Lappland är filmat i Tyskland med sina storståtliga bergsmassiv. Det ger filmen en visuell potential som borde imponera också utomlands, fastän vi talar om "fake" för den goda sakens skull.
Så det är till Lappland som en till Finland anländande amerikansk president Moore (Samuel L. Jackson) dimper ned i direkt ordagrann mening när terrorister skjuter ned planet med eskort. Oskari hamnar mitt i hetluften och blir presidenten Moores följeslagare och räddning när terroristerna tar upp jakten på det verkliga storviltet (big game).
Enkelspårigt
Manuset följer ett mycket rätlinjigt och enkelt spår med goda och onda på var sin sida lagen och dödligt i luven på varandra.
Oskari och presidenten blir naturligtvis bästisar och att de över huvudtaget klarar sig orsakar förvånade ögonbryn i USA där försvarsministeriets mannar följer med vad som pågår i finska ödemarken. 
Big Game är en film som visserligen håller måttet inom den genre den den stilmässigt hänför sig till men klichéerna är av den kaliber att den i huvudsak riktar sig till en okritisk stor massa för vilken dylik filmkonst är det som lockar. Slutet lämnas också aningen öppet så man rentav kan vänta sig en uppföljning.



Storvilt från USA. Samuel L. Jackson och Onni  Tommila finner varandra i Big Game. Foto: Filmikamari/ Stehanie Kulbach.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar