onsdag 11 mars 2015

Tänkande robot i scifi-thriller

Sydafrikanen Neill Blomkamps nya film Chappie harvar på i samma själslandskap som hans tidigare filmer District 9 och Elysium. Det är våldsmättad sci-fi på ytan och filosofiska funderingar om artificiell intelligens på ett djupare plan.

Chappie
★★★✩✩
Regi & manus: Neill Bomkamp.
Genre: scifi, thriller.
I huvudrollerna: Sharlto Copley, Dev Patel, Hugh  Jackman.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 1 t 54 min.
Borgåpremiär: 6.3.15.

Chappie som utspelas i en nära framtid handlar om ett Sydafrika där kriminella ligor härjar vilt och polisen är nere i brygga. Ända tills den unga dataingenjören Deon (Dev Patel - Slumdog Millionaire) lyckas konstruera s.k. droider, effektiva robotpoliser i människostorlek som i polisens tjänst får kriminaliteten att minska drastiskt. Hans arbetskamrat Vincent (Hugh Jackman - Wolverine) konkurrerar med den monstruösa Moose roboten, men får nobben av företagets chef (Sigourney Weaver - Alien-filmerna).
Vad ingen anar är att Deon gått ett steg längre och arbetar på en prototyp för en robot med artificiell intelligens som har medvetenhet och kan känna smärta. 
När ett gäng kriminella kidnappar honom  och den nya roboten tvingar de Deon att skruva ihop den, döper den till Chappie (Sharlto Copley - District 9) och tar den med på en stort rån.
Men först måste Chappie uppfostras som vilket litet barn som helst och lära sig livets grunder och moralkodex, vilket tack vare hans superintelligens visserligen går snabbt, men ändå inte spikrakt. Det beror bl.a. på att Deon och Chappies kriminella mor och far har olika syn på vad som är "rätt och fel", vilket resulterar i komiska men också farliga situationer allt medan Chappie utvecklas till en arg ung tonåring. Det blir såväl fram- och motgångar som hjärtskärande situationer längs vägen.
Vändning
Filmens vändning kommer när Vincent får nys om Chappie och lyckas radera ut alla droid-poliser via datornätet och skapa totalt kaos så de kriminella igen håller på att ta över, allt gjort i syfte att han egens Moose-robot ska få visa vad den kan. 
Intresset i filmen ligger i Chappies utveckling och tankar om konstgjord intelligens, medvetande och människans framtid. Kanske vi lever i en vändpunkt när all teknologi omkring oss kan bli upptakten till en artificiell intelligens som raderar ut människosläktet, bl.a. Stephen Hawking hyser dylika farhågor.
Chappie är en film med flera oväntade vändningar, den utvecklas hela tiden och har paralleller till filmer som District 9, Robocop och A.I. Artificiell intelligens. Någon storfilm kan man inte tala om men nog om en film med högt underhållningsvärde och litet ovanligare tankegods. 


En robots uppväxt. Chappie lär sig den smärtsamma vägen vad livet och att växa upp betyder.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar