torsdag 29 december 2016

Påtrugade sentimentaliteter

Sorgen kan vara allomfattande men mitt i den djupaste svärtan finns ögonblick som gör livet värt att leva. Det är andemeningen i Oscarsbelönade regissören David Frankels (Djävulen bär Prada) sirapsdragerade dramafilm Skönheten i allt.

Skönheten i allt
(Collateral Beauty)
★★★✩✩
Regi: David Frankel.
Manus: Allan Loeb.
Genre: drama.
I huvudrollerna: WiIl Smith, Edward Norton, Kate Winslet, Keira Knightley, Michael Peña, Helen Mirren.
Barntillåten.
Speltid: 1 t 37 min.

Sorg i övermått får den framgångsrika reklamgurun Will Smith erfara när han på höjden av sin karriär drabbas av en familjetragedi i och med sin sexåriga dotters död och på kuppen vänder livet och vännerna ryggen. Trött på arbete och livets mening går han in i en allt djupare psykos tills vännerna organiserar en drastisk plan för att nå fram till honom innan han förlorar allt och reklamföretaget gått i konkurs.
Ett starkt stjärngarde har enrollerats till filmen med namn som WiIl Smith, Edward Norton, Kate Winslet, Keira Knightley, Michael Peña och Helen Mirren och avsikten är helt uppenbart att göra en stor och berörande men också rolig och intelligent film. Tyvärr fungerar det bara sällan.
Det mesta känns nämligen översentimentalt och beräknande och några verkligt ömma beröringspunkter hittar man bara tidvis.
Komisk touch
Bäst lyckas filmen på det komiska planet när Smiths arbetskamrater Winslet, Norton och Peña anställer tre skådespelare som ska föreställa Kärleken (Knightley), Tiden (Jacob Latimore) och Döden (Mirren), tre universella krafter som Smith skriver brev till och anklagar för att livet gått över styr.
Allt är ändå inte som det ser ut och med hjälp av en hel del köksfilosofi och några extra metaplan lyckas Skönheten i allt ändå att bjuda på åtminstone sporadisk underhållning. Men jämfört med fina dramatiska episodfilmer som Magnolia och Crash drar filmen ohjälpligt det kortare strået.
Helen Mirren och Kate Winslet tar ut det mesta av sina rollprestationer, de övriga spelar rutinmässigt på halv marschfart.


Träff med Döden. Will Smith och Helen Mirren i det ojämna dramat Skönheten i allt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar