torsdag 19 oktober 2017

Historisk femsetare en rysare också på bio

Minnena vaknar till liv när man ser filmen Borg/ McEnroe och spänningen är nästan den samma som när det begav sig på Wimbledons centercourt sommaren 1980 under slutspelet mellan då världens bästa tennisspelare Björn Borg och uppstickaren, andra seedade John McEnroe från USA – också kallade stenstoden och slyngeln.

Borg /McEnroe
★★★★
Regi:Janus Metz.
Manus: Ronnie Sandahl.
Genre: sport, drama.
I huvudrollerna: Sverrir Gudnason, Shia LaBoeuf.
Barntillåten.
Speltid: 1 t 40 min.

Visst, man måste ha varit blind och döv för att inte inse som 28-åring att det var en stor tennismatch man bevittnade på tv, i synnerhet tiebreaket i fjärde set som McEnroe tog hem med 18-16 var en nagelbitare. Sedan vann ju den då redan fyrfaldiga Wimbeldonmästaren Borg matchen i alla fall efter ett par djupdykningar och åtta matchbollar i sin favör.
Matchfokus
Men till sak. Långfilmsdebutanten, dansken Janus Metz, har det skarpaste fokuset inställt på själva matchen men ger naturligtvis också i återblickar insikter i hur Björn Borg (Sverrir Gudnason - Monica Z) blev den han blev. Vi möter en extremt tennisbegåvad kille från Södertälje, spelad av Björn Borg son Leo, en yngling som hatade att förlora och ansågs ha fel i huvudet p.g.a. sina manér. Men han fick rätt tränare i Lennart Bergelin (Stellan Skarsgård), och förvandlades till en isman som aldrig visade sina känslor på planen - och ja, resten är tennishistoria.
Shia LaBeouf (bl.a. Transformer-filmer) gör i sin rollprestation av hetsporren John McEnroe för sin del solklart för alla att här ser ni en tennisbegåvning för vilken blodet svallar på absolut maxnivå. Han blev känd för att munhuggas med publik och domare över enligt honom felbedömda bollar och kastade inte sällan racketen i gräset ilskan. Följaktligen blev han utbuad av den brittiska publiken när han steg in på Wimbledon 1980 tillsammans med Borg. Men den aktuell matchen klarade han av att styra sina känslor och vann publikens gunst.
Imponerande
Både Sverrir Gudnason och Shia LaBoeuf imponerar stort, Gudnason som tystlåten slagmaskin från baslinjen, LaBoeuf som hetlevrad nätspelare. Både liknar kusligt mycket sina förebilder och spelar på med stort hjärta och engagemang. För bra uppbackning svarar Stellan Skarsgård och Tuva Novotny (Jalla! Jalla!) som Borgs flickvän Mariana Simionescu. Spelspråket är huvudsakligen svenska med inslag av engelska.
Filmen är föredömligt spännande också för en mindre sportintresserad och t.o.m. litet hjärtknipande mot slutet då isen brister mellan kombattanterna när McEnroe på flygplatsen möter Borg på väg mot USA.
I verkligheten blev Borg och McEnroe vänner, Borg blev bl.a. bestman på McEnroes bröllop. Men efter den dramatiska Wimbledonfinalen 1980 slogs Borg ut av McEnroe på samma ställe följande år och drog sig samtidigt tillbaka från tennisplanerna i en ålder av 26 år.


Porträttlika. Shia LaBoeuf som John McEnroe och Sverrir Gudnason som Björn Borg sätter igång pulsen i tennisthrillern Borg/McEnroe på vita duken.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar