måndag 12 mars 2018

Med människovärdet i fokus

Transkvinnan Marina i Santiago de Chile hamnar i fritt fall i filmen En fantastisk kvinna efter att hennes betydligt äldre sambo Orlando plötsligt dör. Men hon får ingen tid att sörja på grund av att Orlandos släktingar inte accepterar henne.

En fantastisk kvinna
★★★★
(Una Mujer Fantastico)
Regi: Sebastián Lelio.
Manus: Sebastián Lelio, Gonzalo Maza.
Genre: drama.
I huvudrollerna: Daniela Vega, Francisco Reyes.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 1 t 44 min.

Avvikande sexualitet i romersk katolskt präglade spansktalande länder har lyfts fram inte minst av spanjoren Pedro Almodóvar i en film som Dålig uppfostran (La mala educacion).
På andra sidan Atlanten har han en själsfrände i den chilenska regissören Sebastián Lelio (Gloria) som med filmen En fantastisk kvinna vunnit ett flertal priser, bl.a. Gold Derby Award 2018. 
Filmen handlar om den unga transkvinnan Marina, spelad av den de facto transkvinnan Daniela Vega, som jobbar på ett café och extraknäcker som krogsångerska samtidigt som hon när planer på att slå igenom som operasångerska. Hon har ett förhållande med den 57-åriga Orlando (Francisco Reyes) men allt går i kras när de firar hennes födelsedag och han plötsligt dör av hjärtinfarkt knall och fall.
Outlevd sorg
Marina drabbas av svår sorg, en känsla hennes omgivning dessvärre inte låter henne leva ut.
I stället utsätts hon för misstankar av polisen, hon förföljs av Orlandos fördomsfulla släktingar och kastas mer eller mindre ut på gatan.
Filmen fokuseras på allas rätt till ett människovärde och är både vacker och stillsam, om också en aning långrandig, i sitt tilltal.
Lyskraftig
Det finstämda och genuina finns hur som helst i det starkaste strålkastarljuset i en film där Daniel Vegas fantastiska lyskraft på vita duken är filmens behållning. Berättelsen delges oss ofta i talande närbilder där storyn sakta får grepp om åskådaren och ruskar om både när det är som obehagligast och som vackrast. Alla har en naturlig önskan att accepteras som vi är.
Trots en dyster grundton slutar filmen i hopp och framtidstro. Daniela Vega som sjunger opera på slutet i filmen använder sig, om någon undrar, av sin egen röst eftersom hon också genomgått utbildning i sång för operascener.


Lyskraft. Daniela Vega i huvudrollen bär filmen En fantastisk kvinna på sina axlar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar