måndag 5 mars 2018

Spionthriller formad efter Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence gör att en ganska medelmåttig spionfilm som Red Sparrow höjer sig litet över mängden, men det mesta har vi sett förr.

Red Sparrow
★★★✩✩
Regi: Francis Lawrence.
Manus: Justin Haythe.
Genre: thriller.
I huvudrollerna: Jennifer Lawrence, John Edgerton.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 2 t 18 min.

Filmen grundad på Jason Matthews bok handlar om en rysk stjärnballerina, den unga balettdansösen Dominika Egorova (Jennifer Lawrence), som skadar sig under en uppvisning och inte kan dansa mer.
Med en sjuk mor att ta hand om hemma är goda råd dyra men hennes farbror i ryska underrättelseväsendet (Matthias SchoeneartsThe Danish Girl) erbjuder eller mera sanningsenligt tvingar henne att  börja i den s.k. ”sparvskolan”, en agentskola, där rekryterna lär sig att förföra och dupera, ljuga – you name it – i akt och mening att luska fram viktig information av motpartens agenter. Motvilligt tar hon emot den kastade handsken alltmedan hon förnedras och förhärdas under ledning av skolans kallhamrade chef (Charlotte Rampling45 Years ). Dominikas första uppdrag blir CIA-agenten Nate Nash (John EdgertonThe Great Gatsby) men ingenting går riktigt som förväntat.
Blickfång
Filmen handlar nämligen om svek och dubbelsvek, om tortyr, våld och sex i en skön blandning med Jennifer Lawrence som blickfång. 
Hennes karriär har gått spikrakt uppåt efter att hon fick huvudrollen som Katniss Everdeen i Hunger Games filmerna men hon var verkligen en tillgång redan i debutrollen i filmen Winter´s Bone och i Silver Lining´s Playbook som renderade henne en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll 2012 då hon inte var mera än 22 år gammal.
I Red Sparrow visar Lawrence igen att hon kan bära upp en hel film, en film som regissören Francis Lawrence, som gjort ett par av Hunger Games filmerna, får rätt bra marschfart under.
Men ett ibland känns ett tjockt ryskt uttal i en film på engelska och en litet för långdragen handling enerverande. Bland birollsinnehavarna märks två mera karismatiska skådespelare som Jeremy Irons i rollen som rysk general och Ciaran Hinds som högsta spionbossen Zakharov. Det undgår ingen att Red Sparrow är formad efter Jennifer Lawrence och det är ju redan en viss garant för om inte skyhög kvalitet så åtminstone hygglig underhållning.


Blickfång. Spionthrillern Red Sparrow är en film klippt och skuren för Jennifer Lawrence.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar