söndag 25 mars 2018

Protestlysten ung kvinna söker sin plats

Saoirse Ronan är som gjord för rollen som ung protestlysten kvinna på jakt efter sin plats i uppväxtdramat Lady Bird.

Lady Bird
★★★★
Regi & manus: Greta Gerwig.
Genre: drama.
I huvudrollerna: Saoirse Ronan, Timothée Chalamet, Laurie Metcalfe, Tracy Letts.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 1 t 33 min.

Christine (Saoirse Ronan –  efter döden-dramat The Lovely Bones, Hanna) heter hon egentligen, men det namnet vill hon absolut inte ha och döper sig i stället till Lady Bird (nyckelpiga). Vi talar om den unga kvinnan från en fattig familj i Sacramento som är filmens centralgestalt.
Det är mycket annat 16-åringen heller inte gillar, såsom hemstaden, det stökiga hemmet där hon bor med sina föräldrar och äldre adopterade bror och flickvän. Samtidigt konfronteras hon med sin sexuella uppväxt, vem hon ska ligga med, vem som är hennes kompis och om hon ska våga söka in på college och gå med i dramaklubben. Det är i den hon blir bekant med stadens mera priviligierade unga samtidigt som hon forsätter att vara bästis med den feta och snälla Julie (Beanie Feldstein - Bad Neighbours 2).
Hemma gnatar Lady Birds mamma, sjuksköterskan Marion (Laurie MetcalfScream) på sin dotter i tid och otid medan den jovialiske pappan (Tracy LettsThe Lovers) som blir arbetslös och ibland djupt deprimerad är hennes enda fasta klippa och vän. 
Hörnstenar
Det infekterade mor-dotter förhållandet är en av filmens hörnstenar men på samma gång låter regissören Greta Gerwig, mera känd som skådespelare i bl.a. Woody Allens film To Rome With Love, också det lyhörda, det humoristiska och det genuint humanistiska prägla en film, där skådespelarnas insatser och framför allt Saoirse Ronan är behållningen. Laurie Metcalf i moderns roll är också superb, även Tracy Letts, känd för manuset till skådespelet och filmen Killer Joe, gör en minnesvärd roll.
Lady Bird är framför allt en film med en mycket god stämning, en berättelse där varje skiftning känns verklighetstrogen och den revoltlystna Lady Bird står ut som en frisk och mycket originell fläkt. En feel-good film som aldrig förfaller till billig lösningar.


Mor-dotter förhållande med problem. Saoirse Ronan och Laurie Metcalf lyser i Greta Gerwigs uppväxtdrama Lady Bird.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar