torsdag 22 mars 2018

Svårt att leva utan kärlek

När jakten på det materiella överskuggar allt blir resultatet att de nära och kära hamnar i kläm. Den ryska filmen Saknaden är ett familjedrama men också en avspegling av det moderna ryska samhället.

Saknaden
★★★★
Regi: Andrej Zvagintsev.
Manus: Andrej Zvagintsev, Oleg Negin.
Genre: drama.
I huvudrollerna: Maryana Spivak, Aleksej Rozin, Matvej Novikov.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 2 t 7 min.

Ryska filmer hör till ovanligheterna på repertoaren. Andrej Zvagintsev är ingen duvunge utan en av moderna Rysslands stora regissörsnamn, belönad bl.a. för filmen Leviathan.
I Saknaden hammar 12-åriga Alyosha helt i marginalen medan föräldrarna strider och öser okvädningsord över varandra. De har redan bestämt sig för att skiljas och har skon mellan dörren i nya förhållanden.  När Alyosha (Matvej Novikov) under ett häftigt gräl råkar höra att han ska förpassas till en internatskola för att mamman (Maryana  Spivak) inte orkar med honom försvinner han spårlöst. Fadern (Aleksej Rozin) blir lika förtvivlad som modern när sonen inte dyker upp. Polisen kallas in, men tar det mesta med en axelryckning medan en frivilligorganisation specialiserad på försvunna barn däremot sätter alla kutar till i efterforskningarna efter Alyosha.
Dyster och tung
Saknaden är en dyster och tung film. Den koncentrerar sig dels på spaningsarbetet i förfallna hus och obskyra tillhåll, dels på de händelser som ledde till försvinnandet. Här får sig samtliga nära till Alyosha bära hundhuvudet. Modern som själv upplevt ett kärlekslöst förhållande med sin egen mor har gett i arv bara jämmer och elände medan fadern är uppslukad av arbetet.
När mamman råkar säga att hon hellre borde ha gjort abort än behållit sitt misstag till barn vet man att gossen levt under möjligast dåliga hemförhållanden.
Den grå vardagen, tröstlösa betongförstäder och jakten efter pengar och prylar är ju inte obekanta heller i väst, men filmen skärper profilen av ett land där åtminstone vissa människogrupper lever på emotionell svältkost.
De mörka interiörerna och de slitna exteriörerna kombinerade med vackert romantisk pianomusik förstärker stämningen av tröstlöshet. Skådespelararbetet är som vänta av högsta klass.


Lämnad vind för våg. Unga Alyosha (Matvej Novikov) gör ett drastiskt beslut när han inte möter kärlek i sin hemmiljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar