fredag 3 januari 2020

Filmkonst med poetisk touch

Céline Sciammas franska film Porträtt av en kvinna i brand är en film där det inte händer någonting men samtidigt händer det allt. Magisk filmkonst av bästa valör.

Porträtt av en kvinna i brand
(Portrait de la jeune fille en feu)
✮✮✮✮✮
Regi & manus: Céline Sciamma.
Genre: romantiskt drama.
I huvudrollerna: Noémie Merlant, Adèle Haenel.
Åldersgräns: 7 år.
Speltid: 2 t 1 min.

Händelserna utspelas på en isolerad ö i Bretagne i på 1760-talet, dit konstnären Marianne (Noémie Merlant) anländer för att måla ett porträtt av den unga Héloïse (Adèle Haenel). Det visar sig vara ett uppdrag som är lättare sagt än gjort. En tidigare konstnär klarade inte av det, främst för att Héloïs vägrade samarbeta. Den underliggande orsaken var att hon är på väg att giftas bort mot sin vilja men brudgummen vill först se hur hans blivande hustru ser ut. Om porträttet inte blir av förskjuts bröllopet på framtiden.
Så Héloïs är på sin vakt, men Marianne utger sig för at vara hennes sällskapsdam samtidigt som hon målar av henne från minnet på kvällarna.
Intimitet
Det dröjer inte länge innan en sällsam intimitet och direkt kärlek växer fram och Héloïse godkänner att Marianne målar av henne. Sättet som det sker på är fantastiskt. I två timmar håller regissören tittarna i sitt grepp trots ett långsamt tempo, för här talar vi om visuell poesi av en magnitud man sällan upplever. Det beror inte bara på att kvinnorna är vackra utan också på den betagande miljön där havet som fond rullar på med svulstiga vågor. 
Husets piga Sophie (Luàna Bajrami) finns med på ett hörn när hon blir gravid och en klok kvinna kommer till hennes hjälp, liksom Héloïses italienska mor (Valeria Golino). När också regissören Sciamma är kvinna är det förvisso en feministisk film, men kanske just därför gjord med en ömhet och knivskarp finess man sällan upplever. Musik av bland annat Vivaldi används sparsamt men då det händer blir filmen ett enda nervknippe av stora, starka känslor. Filmen har kallats 10-talet bästa film och vann pris för bästa manus i Cannes i år.

Känslor med gensvar. Adèle Haenel och Noémie Merlant är formidabla men också miljön är en pärla i filmen Porträtt av en kvinna i brand. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar