torsdag 16 januari 2020

Nazistsatir tar ut svängarna

Jojo Rabbit skämtar ohejdat med de historiska fakta nazisterna åsamkade under andra världskriget i en satirisk hybrid man inte riktigt får grepp om.

Jojo Rabbit
✮✮✮✩✩
Regi & manus: Taika Waititi.
Genre: komisk satir.
I huvudrollerna: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Scarlet Johansson, Taika Waititi, Sam Rockwell.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 1 t 49 min.

Aktörerna är för det mesta okända med undantag för Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) och Scarlett Johansson (Marriage Story, Lost in Translation). Också regissören Taika Waititi är före mig ett tämligen okänt namn, med rötterna i  Nya Zeeland och känd för filmer som Avengers: Endgame och genombrottsfilmen Thor: Ragnarök 2017.
Gömd flicka
Filmen handlar om parveln Jojo (Roman Griffin Davis) i Hitlerjugend som får reda på att hans mamma (Johansson) gömmer den judiska flickan Elsa (Thomasin McKenzieThe King) på vinden. Det får honom att tänka om vilket gör att sökarljuset börjar spela över hans och andras fördomar.
Filmen nuddar nog vid krigets grymhet men huvudsakligen framställer den nazisterna som klantskallar utan ansvar för sina handlingar.
Med sin låtsaskompis Hitler (Waititi) gör Jojo nedslag i friska naturen, i sitt hem,  lika väl som i krigshärjad stadsmiljö allt medan hans tycke för Elsa djupnar. Sam Rockwell gör en bra roll som försupen nazistofficer som degraderats att basa över sin gossarmé, ständigt med pluntan i handen. Debuterande Roman Griffin Davis är säker i huvudrollen, liksom alltid sevärda Scarlett Johansson som hans mamma.
Rockmusiken tillför filmen ett extrakick, i synnerhet i slutscenen som är värd en eloge. Men riktigt på alla cylindrar går det inte och man hade gärna sett ett litet djupare grepp, nu är det slapstick och satir som är ledstjärnorna.


Pojke med fantasivän. Roman Griffin Davis är unga Jojo som får sällskap av självaste Hitler (Taika Waititi) i satiren Jojo Rabbit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar