torsdag 30 januari 2020

En krigsfilm utöver det vanliga

Superlativerna har haglat över Sam Mendes nyaste film, 1917, och inte utan orsak. Filmen från första världskriget skiljer sig markant från Hollywoods dito filmer med sina eviga hjälteglorior, kända affischnamn och förväntade intrig.

1917
✮✮✮✮✮
Regi: Sam Mendes.
Manus: Sam Mendes, Krysty Wilson-Cairns.
Genre: krigsdrama.
I huvudrollerna: Dean-Charles Chapman, George MacKay.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 1 t 59 min.

Här är det annat ljud i skällan. Två för de flesta okända kort, skådespelarna Dean-Charles Chapman och George MacKay, gör rollerna som korpral Blake och Schofield, som får i uppdrag att förhindra en brittisk attack, för att mannarna i så fall går i en fälla regisserad av tyskarna, med rena slakten som följd.
Vi befinner oss vid frontlinjen i Europa 1917 när kriget går in i sitt slutskede och uppdraget korpralerna får verkar som en dödsdom. Under en omänskligt hård tidspress ska de ta sig över fientligt territorium för att varna britterna på andra sidan. Lyckas de varsko översten som ska leda britternas anfall blir det samtidigt stopp på det tyska bakhåll som som skulle ta livet av 1.600 britter, inklusive Blakes bror. 
Sedan vidtar en film med nervkittlande spänning. Det konstiga är att ”normala” krigshandlingar nästan helt uteblir. I stället är det korpralernas väg i underjordiska tunnlar och över ödelagda krigsskådeplatser, utbrända gårdar och förstörda franska städer som står i fokus.
Överraskningar
Genast i början kommer den första överraskningen, följd av flera andra. Man vet aldrig vad som väntar bakom hörnet. Ställvis kommer man att tänka på Saving Private Ryan, men den är för mainstream, om också mycket bra, för att lämpa sig som jämförelsematerial.
Det magnifika fotot tar nästan andan ur en i nattliga irrfärder över ödelagda städer där tyskar dyker upp som gubben ur lådan.
Filmens har visserligen några affischnamn i Colin Firth och Benedict Cumberbatch men det är McKay och Chapman som bär filmen på sina axlar. Det är inte fel att kalla 1917 för en pacifistisk krigsfilm för det handlar mindre om att döda och förinta som om att helt enkelt överleva. 
Sam Mendes som gjort filmer som Road to Perdition, American Beauty och Bondfilmerna Spectre och Skyfall har en ny fin fjäder i sin hatt med 1917, som nominerat för tio Oscars, bl.a. bästa film och regi och redan belönats med en Golden Globe i bägge nämnda kategorier. En måstefilm om någon.


I hetluften. Korpral Schofield (George McKay) i gastkramande 1917.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar