tisdag 3 oktober 2023

Katastrof under och över jord

 Svenska katastroffilmen Avgrunden/Kiiruna håller tittaren i sitt järngrepp men personskildringen är i skralaste laget.


Avgrunden (Kiiruna)

3/5

Regi: Richard Holm.

Manus: Richard Holm, Robin Sherlock Holm, Nicoila Sinclair.

Genre: katastroffilm.

I huvudrollerna: Tuva Novotny, Kardo Razzazi, Peter Franzén.

Åldersgräns: 12 år.

Speltid: 1t 43 min.


Det fanns en tid när barnen var yngre som varje katastoffilm skulle kollas upp, Twister, Dantes Peak, osv.

Den svensk-finska samproduktionen Avgrunden är så till vida annorlunda att handlingen tilldrar sig uppe i norr, närmre bestämt i svenska Kiruna där gruvverksamheten hotar rasera hela samhället och en strulande familj hamnar i hetluften.

Med en budget på åtta miljoner euro hade man väntat sig litet mer. Storyn är förväntad och familjen, där Frigga (Tuva Novotny Annihilation, Kriget) är säkerhetschef för gruvan, där verksamheten redan länge besvärats av sprickor, skakningar och mindre ras, har konstlade problem. Invånarna i Kiruna borde omedelbart flytta till ”Nya Kiruna” men man väntar och ser. Friggas exman ( finska Peter Franzén) blir upprörd när nya pojkvännen Debir (Kardo Razzazi) uppvaktar f.d. frun och dottern Mika (Felicia Maxime) har problem med sin egen flickvän. Sedan blir det action för hela slanten, först nere i gruvan när rasmassorna börjar trilla ned och sedan uppe i det fria där hela stan hotas att dras ned i avgrunden.

Viss trovärdighet

Filmen håller måttet så långt som när Frigga i gruvan med kompisar försöker slingra sig ut genom en smal tunnel till friheten, men uppe på markytan blir det klyscha på klyscha både beträffande manuset kring storyn och familjeproblemen. Friggan som får ett armeringsjärn genom benet rör sig obehindrat igen när hon kommit loss. 

Panoramafotograferingen över det norrländska landskapet och valda delar med litet uns av trovärdighet gör filmen till medelmåttig, om ens det. Men farthållningen är det inget problem med, man håller i armstöden så knogarna vitnar när det går som hetast till.

Bättre fly. Man springer verkligen för livet i filmen Avgrunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar