måndag 9 oktober 2023

Penelope Cruz navet i filmdrama

Penelope Cruz gör inte heller den här gången tittaren besviken i den italienska filmen Min enastående mamma, som uppmärksammades på filmfestivalen i Venedig.


Min enastående mamma

4/5

Regi: Emanuele Crialese.

Manus: Emanuele Crialese, Francesca Manieri, Vittorio Moroni.

Genre: drama.

I huvudrollerna: Penelope Cruz, Vincenzo Amato, Luana Giuliani.

Åldersgräns: 12 år.

Speltid: 1 t 39 min.


Filmen är berättelsen om den olyckligt gifta Clara (Cruz) och hennes barn i 1970-talets Rom. Samtidigt handlar den om husets unga flicka Adriana (Luana Giuliani) som helst skulle vara pojke.

Men Penelope Cruz är navet i historien, kärleksfull och välmenande men fylld av traumor som hennes oförstående och elaka man (Vincenzo Amato) orsakar henne och familjen, då han bedrar, straffar och hotar samtidigt som han har sina älskarinnor. 

Adriana klär sig som en pojke och blir förälskad i en flicka (Penelope Nieto Conti) ur arbetarklassen, vilket föräldrarna och i synnerhet mamman inte godkänner. Ändå utväxlas den första kyssen mellan de unga tu och sakerna utvecklas, men inte till det bättre.

Clara försöker upprätthålla en glansig yta men vågar inte skilja sig p.g.a. sin katolska tro. Lillebror ser inte vad som händer men Adriana förstår hur landet ligger.

Självspegling

Regissören Emanuele Crialese var själv född till kvinna men lever idag som en nästan 60-årig man och filmen avspeglar hans egen uppväxt.

Den påminner mycket om en annan italienares, Federico Fellinis skapelser, både beträffande intensiteten i det slutna rummet, lekfullheten, och den kraftiga färgskalan. Tankarna går också till Fanny och Alexander och barnens liv med den sadistiska styvfadern/prästen.

Svartvita sekvenser med show, sång och dans lyfter stämningen från vemod till glädje. En bra film om hbtq som spelar på många strängar.

Obs!. Filmen har endast gått som förhandsvisning. Datum för kommande föreställningar finns inte ännu.


Bekymrad duo i 1970-talets Rom. Penelope Cruz och Luana Giuliani som mor och dotter i filmen Min enastående mamma.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar