tisdag 31 oktober 2023

Scorsese lyfter fram amerikansk skamfläck

 Martin Scorsese har på ålderns ens höst igen svarat för en magnifik film som trots sina tre och en halv timmes speltid håller intresset på topp alltigenom.


Killers of the Flower Moon

4/5

Regi: Martin Scorsese.

Manus: Eric Roth, Martin Scorsese, David Grann.

Genre: dramathriller.

Åldersgräns: 16 år.

Speltid: 3 t 27 min.


När det började spruta olja på 1920-talet i Oklahoma på den mark indianerna i Osage Nation bodde började de dödas en efter annan medan kvinnorna giftes bort med vita män som fick besittningsrätt till marken.

Det här har mer eller mindre nedtystade kapitlet i amerikansk historia lyfts fram på ett dramatiskt sätt i Scorsese film. Osage stammen var en tid rikast i hela USA, vilket medlemmarna nogsamt insåg att väckte ont blod.

Klass

Skådespelarna i dramat går inte heller av för hackor. Leonardo DiCaprio spelar den enkla sällen Ernest Burkhart som kommer hem från första världskriget och gifter sig med Mollie Burkhart (Lily Gladstone) ditmanövrerad av filmens onde genius och morbroder William Hale, gestaltad av en alltid lika karismatisk Robert De Niro.

Om början av filmen går aningen trögt framåt blir det bättre när morden börjar trilla in och inte minst när nygrundade Federal Bureau of Investigation (FBI) tar sig an sitt första mordfall, ledda av Tom White (Jesse Plemons - The Irishman). Här har vi en skådespelare som trots ett rätt alldagligt utseende har en resning och karisma som känns mycket äkta i den roll han gör, sympatisk men på hugget.

Leonardo DiCaprio som spelar dumhuvud visar hur han med minspel, gester och ”dåliga” gula tänder blir en vankelmodig karaktär som låter sig ledas och förledas till onda gärningar.

Nya bekantskapen Lily Gladstone (First Cow) gör en squaw som blir åtminstone aningen kär i Ernest men inser att han topprids av sin manipulativa morbror. Tyst och kontemplerande ser hon hur allt går i en nedåtgående spiral inklusive hennes egen hälsa. Filmens soundtrack med sydstats jazz och blues ger en autentisk prägel åt en film som man inte kan annat än gilla.

Omaka par. Lily Gladstone och Leonardo Di Caprio som man och hustru i filmen Killers of the Flower Moon.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar