söndag 11 januari 2015

Butter och plump men måla kunde han


Det är ingen sympatisk bild av den engelska 1700-& 1800-talskonstnären som skisseras upp i Mike Leighs film Mr. Turner. Filmen sug finns i skådespelarprestationerna och det turnerskt måleriska bildspråket.

Mr. Turner
★★★✩✩
Regi:& manus: Mike Leigh
Genre: persondrama.
I huvudrollerna: Timothy Spall, Dorothy Atkinson, Marion Bailey.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 2 t 30 min.

Joseph Mallord William Turner (1775-1851) 
var konstnären som förde ljusmåleriet till sin spets så att färg och form smälte samman i en ibland för omvärlden obegriplig konstellation av sol, vatten och dimma, som därmed förebådade steget in i impressionismen.
Filmen Mr. Turner är huvudrollsinnehavaren Timothy Spalls hittills största film. Den skissar upp konstnärens sista 25 levnadsår och uttryckligen genom Turners egenartade blick, ständigt på drift med skissblock, pensel och palett. Det blir visuella högtidsstunder med storstilade panoraman av havsvyer, landskap, kryddat med pittoreskt månsken, solupp- och nedgångar.
Personskildringen i Mike Leighs (Hemligheter och lögner, Vera Drake) regi sträcker sig från Turners konstnärliga samarbete med sin far barberaren (Paul Jessen) som stöter färg och preparerar dukar åt sonen, till kvinnorna i hans liv: en f.d. hustru och två döttrar som Turner hyste enbart kalla känslor för, en allt mer utsliten hushållerska (Dorothy Atkinson) som han skrupelfritt utnyttjade också sexuellt och ålderdomens gyllene förhållande mellan Turner och änkefru Sophia Booth (Marion Bailey), pensionatsvärdinna i havsmiljö i Kent och Chelsea.
Skådespel på topp
Trots ett sävligt tempo och avsaknad av egentlig intrig gör skådespelet filmen sevärd. Atkinson och Bailey spelar utan tvivel på topp men det är nog Timothy Spall som med sin suveräna gestaltning ger energi och pondus åt den muttrande, stönande, ständigt buttra men självsäkra konstnären som får rivalerna Constable och Ruskin att både respektera och hata honom.
Timothy Spall som man vant sig vid att se som ful och ond gubbe både i Dickensfilmatiseringar som Oliver Twist och Nicholas Nickleby samt i ett flertal Harry Potterfilmer belönades för huvudrollen i Mr. Turner med priset som bästa skådespelare i Cannes förra våren. Fint att Bio Rex i Borgå tog upp en film på repertoaren som hade sin Finlandspremiär redan den 19 december 2014.

Timothy Spalls skådespel gör Mr. Turner till en film värd att se. Pressbild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar