söndag 25 januari 2015

Kärnfamilj i off-pistdrama


Franska Alperna: skidsemester, glittrande snö, soliga dagar och mysiga hemmakvällar med familjen lyxrestaurang. Så borde det ha varit men en  oväntad incident ställer konstellationerna på huvudet i Ruben Östlunds film Turist, som mera handlar om ett drama off-pist än i skidbacken.

Turist
★★★✩✩
Regi & manus: Ruben Östlund.
Genre: drama.
I huvudrollerna: Johannes Bah Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Clara och Vincent Wettergren.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 2 t.
Premiär i Borgå den 23.1.15.

Ja, den kvalitetstid tillsammans med familjen, som norska mamma Ebba (Lisa Loven Kongsli) hoppats på, går definitivt i kras när hon med svenska mannen Tomas (Johannes Bah Kuhnke) och barnen Vera och Harry (Clara och Vincent Wettergren) äter lunch ute på hotellterrassen. Familjen har ju tagit vintersemester för att pappa ska komma bort från jobbet och familjemedlemmarna ska hitta tillbaka till varandra.
Så blir det inte. En lavin dånar med ens ned från bergsryggen mot lunchgästerna på familjens andra semesterdag. Folk råkar i panik och pappa Tomas rycker till sig mobiltelefonen och flyr med många andra lunchgäster fältet. Mamma och barnen blir kvar.
Psykologiska sår
När snöröken lagt sig är ingen fysisk skada skedd. Men på det psykologiska planet visar sig såren vara kilometerdjupa.
Hur kunde Tomas överge familjen i nödens stund? Frågan får enorma proportioner och sätter i gång ett tätt familjedrama med lögner, nödlögner och påhittade sanningar.
Tomas börjar flippa ut och krympa ihop både i familjens och sina egna ögon, eftersom han ser sig själv som ett offer. Speciellt barnen sitter illa till, inte minst när de börjar nosa sig till en tillstundande skilsmässa.
Det blir Ebba som måste återställa balansen och låta sin hjälplösa man få tillbaka sitt förtroende. Och hon lyckas göra det med kvinnlig list.
Ruben Östlunds fjärde långfilm (De ofrivilliga, Play, Händelse vid bank) är ändå ställvis för schablonmässig för att engagera och personporträtten blir rätt grunda.
Visuellt är filmen men sina snöiga landskap och en utflykt rätt in i snöstormen stiligt fotograferad och har också en lätt olycksbådande grundton som kanske lovar mer än den infriar. I sina bästa stunder går tankarna till en skräckklassiker som The Shining


Turist är en film som får kärnfamiljen i fritt fall. Pressbild.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar