måndag 2 februari 2015

Den stryktålige krigshjälten

Krigs- och andra filmer baserade på s.k. "sanna historier" är inte ovanliga. Angelina Jolies andra långfilmsregi Unbroken är den nyaste i raden och baserar sig på den olympiske elitidrottaren och krigsfången Louis Zamperinis (1917-2014) överlevnadshistoria.

Unbroken
★★★✩✩
Regi: Angelina Jolie.
Manus: Joel & Ethan Coen.
Genre: biografi & drama.
I huvudrollerna: Jack O´Connell, Takamasa Ishihara.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 2 t 17 min.

Joe Zamperini avled  i juli 2014 i en ålder av 97 år men hann se råkopian av Angelina Jolies film. Son i en italiensk invandrarfamilj seglade han upp som en idrottsman av rang, något OS vann han visserligen aldrig, men blev däremot sensationellt nog åttonde i Berlin 1936 och bäste amerikan, ett lopp där f.ö. Finland tog guld och silver.
Filmen grundar sig på bröderna Ethan och Joel Coens manus och en bok från 2010 och inleds under andra världskriget i krigsscener mellan USA och Japan ombord på ett amerikansk bombflygplan  över Stilla havet.
Ur askan i elden
 Louis Zamperini (Jack O´Connell - ´71, Rise of an Empire) är planets bombfällare och det håller på att gå illa redan i början men planet lyckas återvända illa vingskjutet.
Värre blir det när Zamperini med besättning beordras genomföra ett räddningsuppdrag med ett nedslitet plan och kraschar ute till havs. Det blir upptakten till ett smått otroligt äventyr om överlevnad mot alla odds.
Under Zamperinis över en månad långa kamp för livet ute på havet i gummiflottar tillsammans med två kamrater ger filmen i några tillbakablickar nödvändig upplysning om huvudpersonen.
Skärselden ute på havet slutar abrupt när ett japanskt fartyg plockar upp männen och Zamperinis verkliga helvete som krigsfånge på två japanska läger hamnar i fokus. Zamperini blir en nagel i i ögat på den sadistiske lägerkommendören "Fågeln" Watabe  (Takamasa Ishihara) som omotiverat och fylld av hat gör allt för att knäcka Zamperini.
Svartvitt
Unbroken är förvisso en heroisk och ibland direkt plågsam berättelse om mod, moral och överlevnadsvilja. Men eftersom den riktar sig främst till en amerikansk publik undgår filmen inte genrens floskler och svartvita syn på ont och gott.
Jämfört med en annan film om krigsfångar i Japan, The Railway Man från 2013 med Colin Firth, som borrar mycket djupare i förhållandet mellan offer och plågoande, känns Unbroken både som för utdragen och för repetitiv också mitt i de värsta tortyrscenerna.
Fotografveteranen Roger Deakins svarar för sin del för ett utmärkt arbete bakom kameran och visst stiger Jack O´Connell med sin starka, intensiva rolltolkning fram som filmens stora namn.






Offer och plågoande. Louis Zamperinis (Jack O´Connell) liv blir ett helvete när han som krigsfånge i Japan tvingas utstå lägerkommendör Watanabes (Takamasa Ishihara) nycker och våldsamheter. Pressbild.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar