onsdag 25 februari 2015

Kodknäckaren som förkortade kriget

Alan Turing får en andra postum upprättelse i filmen The Imitation Game, en kombination av biografiskt drama och thriller där matematikern, vetenskapsmannen och datateknologipionjären Turings tragiska liv inte heller sopas under mattan.

The Imitation Game
★★★★
Regi: Morten Tyldum.
Manus: Graham Moore utgående från Andrew Hodges bok.
Genre: biografiskt drama, thriller.
I huvudrollerna: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Charles Dance.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 1 t 55 min.

The Imitation Game grundar sig liksom The Theory of Everything, om astrofysikern Stephen Hawking, på en sann historia, båda med närmast bländande unga engelska skådespelare i huvudrollerna. I det här fallet är det Benedict Cumberbatchs tur att imponera stort.
Alan Turing hörde till en grupp matematiska snillen, krypterare och kordsordsgenier som redan två dagar efter krigsutbrottet mellan England och Tyskland i september 1939 kallas till Bletchley Park där han blir kvar tills andra världskriget slutar.
Ensemblens uppgift är att knäcka tyska marinkoder, återupprepade, dagliga order som utfärdas via den s.k.  Enigmamaskinen, som med sina koder och chiffer anses vara en omöjlig uppgift. 
Turings medarbetare börjar arbeta efter egna metoder men står sig slätt mot den udda, egensinniga, socialt missanpassade och allmänt ohyfsade men självsäkra Turing. Han vet att den maskin han skapar, kallad Christoffer, är den enda som kan knäcka Enigmakoden. Med en massa halsstarrighet och litet tur med i bagaget lyckas han också. Men då har han redan retat upp högsta befälet (Charles Dance) och vänt sig direkt till Winston Churchill för att säkerställa finansieringen.
Stil och spänning
Regissören Morten Tyldum från Norge har gjort en stilig och spännande film som utspelas på tre tidsplan: i s.k. nutid i början på 1950-talet då Alan Turing efter kriget blir förhörd av polisen p.g.a. sin homosexualitet som då var straffbar; som mobbad skolelev under sin studietid på Kings College, Cambridge, då spelad av en strålande Alex Lawther, och under andra världskriget.
Keira Knightley som tidigare närmast varit blickfång i historiska romanspektakel som Pride and Prejudice och Anna Karenina gör sin bästa roll någonsin i sin gestaltning av Joan Clarke, den enda kvinnliga krypteraren i gruppen.
 Men visst stjäl Benedict Cumberbatch showen med en insats långt utanför det vanliga då han naket, sårbart men med en ständigt intensivt trotsig blick in i kameran spelar Alan Turing.
Det är inte heller fy skam att få lära känna en minst sagt särpräglad människa, en nyckelfigur som lär ha förkortat andra världskriget med flera år och vars insats sparade miljontals människoliv.

Hans eget fortsatta mörka öde ska här inte avslöjas men så mycket kan man säga att Turing äntligen fick återupprättelse genom en postum officiell ursäkt av Englands drottning, låt vara så sent som 2013. Filmen är en slags andra postum hedersbetygelse.


Besvärlig men genialisk kodknäckare. Benedict Cumberbatch visar vad engelsk skådespelarkonst är när den är som bäst. Foto: Filmikamari.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar