måndag 23 februari 2015

Farsartad våldsparodi på agenttemat


Den brittiska filmen Kingsman - The Secret Service är som en James Bond-films utflippade kusin, där våldet, humorn och den gentlemanna-agenten bildar en parodisk konstellation med agentfilmsgenrens alla kännetecken.

Kingsman - The Secret Service
★★★✩✩
Regi: Matthew Vaughn.
Manus: Jane Goldman, Matthew Vaughn.
Genre: actionkomedi.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 2 t 9 min.
Borgåpremiär: 20.2.15.

Regissören Matthew Vaughn steg 2010 fram i rampljuset för serietidningsfilmatiseringen Kick-Ass där han körde på i samma spår.
Nu finns stjärnorna Colin Firth och Samuel L. Jackson med och de stjäl definitivt showen framför näsan på centralgestalten Eggsy, en tonåring på glid, spelad av nykomlingen Taron Egerton
Krigsmaskin
Colin Firth är minsann ingen kunglighet med talproblem som i filmen The King´s Speech utan agenten Harry Hart, en dödligt effektiv krigsmaskin i kritstrecksrandigt och paraplymaskingevär som tar Eggsy under sina vingars beskydd.
Eggsy blir därmed en i raden av aspiranter som ska utbildas till hemlig agent med gentlemannastatus. Den superhemliga och övernationella organisationen bakom agentutbildningen leds av Arthur (Michael Caine) och har outsinliga resurser till sitt förfogande.
Under den hårda utbildningen tillsammans med unga från den högre överklassen utsätts adepterna för oväntade situationer, där eget intellekt och högeffektiva vapen ger företräde.
Klassisk galning
I filmen är Samuel L. Jackson den klassiska galningen Valentine med smak på världsherravälde: en lika komisk som farlig läspande amerikansk miljardär i grann kostym, baseballkeps och Big Mac som favoritmaträtt.  Med sin högra hand Gazelle (Sofia Boutella), van att göra processen kort med sina motståndare tack vare sina högt utvecklade kunskaper i kampsport och med sina vassa metallben som vapen, lyckas Valentine via mobiltelefonernas simkort indoktrinera nästan hela mänskligheten som vandrar mot avgrundens rand.
Alla börjar döda alla och både Hart och Eggsy hamnar ut för våldsamma slagsmål och en långt utdragen shootout i en kyrka som i sitt slag är en av filmens höjdpunkter.
Inkorrekt, ofta svart humor, våld, bra effekter och snitsiga filmklipp är trumf i en story för vänner av action och infantil filmkonst av den högre skolan.




Råkurr i kyrkan. Agent Harry Hart (Colin Firth) hamnar alltsom oftast i hetluften i filmen Kingsman - The Secret Service. Pressbild.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar