tisdag 3 februari 2015

Den långa vandringen tillbaka till sig själv

En del vandrar till Santiago de Compostela, andra längs liknande färdigt utstakade långa vandringsrutter: dels för att utmana sig själva, dels för att måhända få en djupare självinsikt. En av dessa vandrare var Cheryl Strayed, som skrev en bok om det och vars strapatser nu finns överförda till filmmediet i filmen Wild.

Wild
★★★✩✩
Regi: Jean-Marc Vallée.
Manus: Nick Hornby.
Genre: biografi, drama.
I huvudrollen: Reese Witherspoon, Laura Dern.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 1 t 56 min.
Borgåpremiär: 30.1.15


År 1995 kände Cheryl Strayed att hon att hon kört in i en återvändsgränd på grund av alla motgångar i sitt liv. Hon beslöt sig för en helomvändning och utan närmare erfarenheter började hon gå längs den s.k. Pacific Crest Trail som sträcker sig 1 700 kilometer från Mexiko till Kanada. 2012 utkom hennes bok From Lost to Found on the Pacific Crest Trail som blev en omedelbar bästsäljare
Skådespelaren Reese Witherspoon (Legally Blonde, Walk the Line) läste boken och blev så tagen av den att hon själv skaffade sig filmrättigheterna. Därefter blev hon både producent och huvudrollsinnehavare i filmen Wild medan Nick Hornby (An Education) gjorde manuset och den för filmen Dallas Buyers Club Oscarbelönade

Jean-Marc Vallée svarade för regin.

Episodiskt
Resultatet är en film med ett pärlband episoder, dels från från själva vandringen, dels i återblickarnas form från Cheryls tidigare liv där mamman (Laura Dern - Jurassic Park, Inland Empire) spelar en avgörande roll.
 Modern gick nämligen bort i cancer i relativt unga år och dottern plågas av att aldrig ha hunnit uttrycka sin beundran för sin fattiga, men välmenande, kloka mamma.
Det ledde till bl.a. sexuella utsvävningar och ett drogberoende som fick Cheryls äktenskap att spricka. Vandringen blir därmed en försoningsresa in i jagets djupaste skrymslen, med egna tillkortakommanden och skuldkänslor som spelbrickor. Filmens natursceneri är fint och växlar från halvöken och buskage till skogar, sjöar och berg med och utan snö.
Längs rutten stöter Cheryl på andra vandrare, en del med goda, andra med mindre goda föresatser. Någon räddhare är Cheryl definitivt inte utan en kvinna med en attityd av fan-anamma som vågar och vill hitta sitt nya jag och också lyckas med det.
Reese Witherspoon som inte direkt rosat marknaden i tidigare roller bär med sitt chosefria skådespel upp stora delar av filmen.
Summa summarum: en hyfsad, men ställvis aningen monoton och segdragen film som ärligt nog inte ger sig ut för att vara mer än den är.




Reese Witherspoon läste Cheryl Strayeds bok och skaffade sig sedan filmrättigheterna till Wild - filmen där hon själv har huvudrollen.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar