måndag 9 februari 2015

Mera om Hawkings liv än teorin om allt

Filmen The Theory of Everything handlar inte så mycket om Stephen Hawkings försök att skapa den av fysikerna så eftertraktade "Teorin om allt" utan om hans intressanta, ovanliga och besvärliga liv som äkta man och familjefar.

The Theory of Everything
★★★★
James Marsh.
Manus: Anhony McCarten utgående från Jane Hawkings bok.
Genre: biografi, drama.
I huvudrollerna: Eddie Redmanyne, Felicity Jones.
Åldersgräns: 7 år.
Speltid: 2 t 3 min.
Borgåpremiär: 6.2.15.

När Stephen Hawking (Eddie RedmanyneLes Misérables, A Week with Marilyn) och Jane Wilde (Felicity Jones - The Amazing Spider Man 2) möts under studierna i Cambridge på 1960-talet är Stephen en normal, ung, litet tafatt men på sitt eget sätt charmerande ung man som studerar kosmologi, hon språk och litteratur.
De blir förälskade och gifter sig men ganska snart framgår det att Hawking drabbats av en neurodegenerativ sjukdom. Läkaren talar om att han har två år kvar att leva. Han ber Jane att lämna honom men hon är beredd att stå vid hans sida i vått och torrt. Tillsammans får de tre barn, karriären går framåt men mycket i Stephen Hawkings liv förmörkas av hans sjukdom.
Stephen Hawking blir nämligen nästan helt förlamad men trots sjukdomen lever han ännu, med sin andra hustru, och som kommunicerar via en röstmaskin och dator.
Det är om hustrun Janes liv vid sidan av sin man kosmologiforskaren och författaren Stephen Hawking filmen handlar om. Rätt så logiskt eftersom den grundar sig just på hustruns bok Travelling to Infinity: My life with Stephen.
Omstörtande
De flesta tittares vetskap om att de ungas liv kommer att förändras radikalt gör berättelsen om deras liv känslosamt. När katastrofen är ett faktum och Stephen Hawkings ben ger efter och han ramlar handlöst i marken på ansiktet vet via att något omstörtande är på gång.
Trots det fortsätter livet som tidigare, speciellt Jane stiger med pondus fram som den starka kvinnan vid mannens sida, medan Stephen med sin humor och skarpa hjärna skördar egna lagrar.
Teorin
Stephen Hawking upphöjs i filmen till skyarna när hans bok A Brief History of Time (på svenska Kosmos - en kort historik) publiceras 1988, en populärvetenskaplig bok som sträcker sig från Bing Bang fram till svarta hål.
Hawking är överlag känd för sina matematiska uträkningar om en s.k. singularitet i rumtiden och om svarta hål.
Teorin om allt, dvs. en enda teori för naturen, är fortfarande olöst. Den ska kunna förklara gemenskapen mellan kvantmekaniken och Einsteins allmänna relativitetsteori och ge vetenskapliga bevis på fenomen som mörk materia, den kosmologiska konstanten, hur tiden uppstod, mm. I dag anses M-teorin ligga närmast lösningen: en teori om vibrerande strängar, elva dimensioner i rumtiden, ett otal universa med egna naturlagar; och annat för gemene man nästan obegripliga ämnesområden.
Det här behandlas bara summariskt i A Theory of Everything, som i första hand berättar om hur ett äkta par med beslutsamhet, hopp och en positiv livssyn tar sig över alla hinder. Eddie Redmayne i nyckelrollen gör en glänsande och övertygande rollgestaltning både som vetenskapsman och som drabbad av sin svåra sjukdom, utmärkt assisterad av Felicity Jones. Charlie Cox lyser också i rollen som ungkarlen Jonathan som blir familjens Hawkings stöd- och med Stephens välsignelse -  slutligen Janes nya man. The Theory of Everything  är en brittisk kvalitetsfilm som endast sällan vältrar sig i för mycket sirapsaktig nostalgi.


 De brittiska skådespelarna Eddie Redmayne och Felicity Jones gör utmärkta rolltolkningar som paret Hawking i filmen The Theory of Everything.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar