tisdag 14 februari 2017

Adoptionsdrama som tidvis berör

Baserad på verkligheten framstår adoptionsdramat Lion som en varm och humanitär film, men som mot slutet ändå övergår i melodram.

Lion
★★★✩✩
Regi: Garth Davis.
Manus: Saroo Brierley, Luke Davies.
Genre: drama.
I huvudrollerna: Dev Patel, Sunny Pawar, Nicole Kidman.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 1 t 59 min.

I filmen tappar femårige indiern Saroo (Sunny Pawar) bort sig på en järnvägsstation när han ska hjälpa sin äldre bror att nattarbeta och somnar in på ett tåg. Det blir upptakten till en lång resa som först 20 år senare för honom tillbaka till hemtrakterna i Madhya Pradesh.
Filmens inledning och mellandel är bäst, och framstår som en välgjord skildring av en liten överlevare som mot alla odds lyckas klara sig med livet i behåll i det sjudande Calcutta.
Fina scener från ett Indien inte många känner till gör filmen också till en visuell upplevelse. Genom att växla mellan närbilder och panoraman ur den lilla gossens perspektiv betonas unga Saroos späda gestalt i en stor, oberäknelig  och omtumlande värld.
Ändrat perspektiv
Infallsvinkeln från fattigdom och elände ändras abrupt när Saroo omhändertas av goda människor som låter honom bli adoptivbarn i en välbärgad medelklassfamilj i Melbourne i Australien. Paret spelas av David Wenham (Faramir i Sagan om de två tornen och Sagan om konungens återkomst) och välkända Nicole Kidman som valt att inte sätta egna barn till världen utan storsint nog i stället hjälpa nödlidande barn till ett gott liv.
Saroos labila, drogaddiktiva adoptivbror gör emellertid livet surt för föräldrarna som också märker att den vuxne Saroo (Dev Patel - Slumdog Millionaire) mer och mer plågas av minnen från sin barndom och blir besatt av att hitta sitt ursprung. Med hjälp av goda vänner, sin sambo Lucy (Rooney MaraCarol ), matematik, Google Earth och en god portion tur kommer han sitt ursprung på spåret och förenas med sina nära och kära.
Unga Sunny Pawar gör filmens bästa roll, väl assisterad av Nicole Kidman och i viss mån Dev Patel, när filmen ännu inte kört in på melodramspåret. Också Rooney Mara gör bra ifrån sig trots en inskränkt rollfigur. När Lion är som bäst är den garanterat berörande men långfilmsdebutanten Garth Davies kunde ha skruvat ned på känslosvallet mot slutet för en bättre och framför allt trovärdigare helhetseffekt.


Minnen som plågar. Den till Australien adopterade indiern (Dev Patel) vill veta sitt urspring i filmen Lion.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar