måndag 20 februari 2017

Mekaniska våldsorgier

Uppföljaren John Wick: Chapter 2 är skjutgalnare och blodigare än förlagan, men trots det mekaniskt upprepade våldet finns här några ljuspunkter med.

John Wick: Chapter 2
★★✩✩✩
Regi: Chad Stahelski.
Manus: Derek Kolstad.
Genre: kriminalthriller.
I huvudrollerna: Keanu Reeves, Ian McShane.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 2 t 2 min.

Filmen handlar om lönnmördaren John Wick (Keanu Reeves Matrix) som dragit sig tillbaka men - suprise, suprise – tvingas återvända i hetluften när en tidigare kollega planerar att kontrollen över en lönnmördarorganisation. En blodsed tvingar nämligen Wick att återvända och den huvudsakliga skottlossningen utspelas i Rom.
Men först skaffar han sig sin stulna Mustang tillbaka, den som den ryska maffian norpade åt sig i den första filmen från 2014. Resultatet är en likhög av rang som bara växer till sig under filmens lopp. Inledningen är bra med sina biljakter och med Peter Stormare som gör en liten roll som rysk mafioso.
Från Matrix till Wick
Keanu Reeves storhetstid var när han spelade med i Matrix-filmerna i början på 2000-talet samt som paranormal detektiv på besök i helvetet i filmen Constantine 2005.
Nu har en ny vår randats för Reeves med John Wick i en uppföljare där han alltså försöker dra sig tillbaka men där den italienska gangstern Santino (Riccardo Scamario) har mage att kräva att en skuld ska betalas och den egentliga intrigen tar form.
Om man nu sen ska tala om intrig. Allt är nämligen vikt för ett våldsspektakel där en tungt beväpnad John Wick skjuter sig fram genom katakomber, hotell, metrovagnar och spelhålor och gör rent hus med allt han möter.
Det mekaniska våldet påminner mest om ett dataspel, några känslor infinner sig inte, förutom när Wick rör sig i stan med sin hund som saknar namn. För dem som gillar våldsbetonad action är John Wick: Chapter 2 garanterat rena julaftonen, för andra något man kan hoppa över utan att missa just någonting.
Ian McShane, känd från tv-serien om detektiven Lovejoy gör en hygglig roll, liksom Laurence Fishburne, känt ansikte också i Matrix. Litet roligt är det att Chad Stahelski som var stuntman i Matrix nu regisserat John Wick: Chapter 2. Skriv upp att en tredje film är på kommande.


Dags att ladda om. John Wick (Keanu Reeves) på besök i Rom skjuter i uppföljaren John Wick: Chapter 2 sig fram till en lösning.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar