torsdag 23 februari 2017

T2 - återförening med humor och svek

Efter 21 år utomlands återvänder Mark Renton till Skottland och möter sina gamla kompisar Sick Boy, Spud och Begbie. Trainspotting uppföljaren är nästan helt renons på nostalgi medan tonvikten ligger på svart humor och svek som aldrig går ur.

T2 Trainspotting
★★★★
Regi: Danny Boyle.
Manus: John Hodge, Irvine Welsh.
Genre: drama.
I huvudrollerna: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Johnny Lee Miller, Robert Carlyle.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 1t 58 min.

Filmen Trainspotting, baserad på Irvine Welshs kultroman slog ned som en bomb 1996, i en story om några vänner i Edinburgh som levde för att knarka. Deras galna karaktärer var på sitt sätt sympatiska men filmen kan nog mest karakteriseras som tung och häftig.
Nu, 21 år senare, har åldern ristat sina fåror i kompisarnas ansikten och den börjar direkt där den förra tog slut, då Mark Renton (Ewan McGregor) svek sina vänner och drog till Amsterdam med en stor summa pengar.
I hemstaden finns Daniel ”Spud” Murphy (Ewen Bremner) som inte kommit ur sitt heroinberoende, Simon ”Sick Boy” Williamson (Johnny Lee Miller) som lever på sexuellt betonad utpressning med bulgariska flickvännen Veronika (Anjela Nedyalkova – ) och ”Franco” Begbie (Robert Carlyle) som sitter i fängelse och är arg som fanken.
Om den första filmen lämnade sina spår som en hejdlöst galen beskrivning av ungas drogberoende är den nya filmen en berättelse om hur ett svek lämnat kvar spår som aldrig går ur och om tidens obarmhärtiga gång.
Om svekets följder får Mark erfara så det slår gnistor om det, först av Simon som halvt slår ihjäl honom, men sedan slår de ihop sig för att starta en bordell under täcknamnet ”sauna”. Planerna hamnar i gungning när det visar sig att snälla men totalt blåsta Spud har författaranlag och att Franco lyckats nästla sig ur fängelset och dyker upp med mord i sinnet.
Nya val
”Välj livet” var sloganen för Trainspotting och Danny Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire) använder sig flitigt i T2 Trainspotting av klipp från originalet i en story fylld av humor, ilska och nutidsironi, främst angående dagens konsumtionshysteri, reality-tv och sociala medier.
Och sveket handlar inte bara om stulna pengar utan också om hur vännerna svek sig själva och inte tog konsekvenserna av sina livsval och om hur den egna kroppen börjat svika dem.
Någon större nostalgi finns här inte, medelålderskrisen målas upp i hela sin nakenhet men samtidigt med en härligt frän humor som utnyttjar dramatiska stillbilder och en massa bra rockmusik, som gör T2 Trainspotting till en av vårvinterns höjdare.


Skumraskaffärer. Mark (Ewan McGregor), Sick Boy (Johnny Lee Miller) och Veronika (Anjela Nedyalkova) i sjukt fräna och svart humoristiska filmen T2 Trainspotting.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar