onsdag 1 mars 2017

Pekka Strang gör Tom of Finland sevärd

Dome Karukoskis film Tom of Finland visar med önskvärd tydlighet hur Touko Laaksonens teckningar av svulstigt framförda skinnvästhomor nådde internationell kultstatus. Någon stor film är det ändå inte men Pekka Strang i huvudrollen gör att filmen är värd ett närmare ögonkast.

Tom of Finland
★★★✩✩
Regi: Dome Karukoski.
Manus: Aleksis Bardy.
Genre: drama.
I huvudrollerna: Pekka Strang, Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 1 t 56 min.

I en tv-intervju berättade Dome Karukoski hur han med filmen velat göra en berörande och rolig berättelse. Tyvärr uppfyller den ingendera av kriterierna, men fungerar desto bättre som en dramatiserad dokumentär om Touko Laaksonen (1920-1991), en konstnärligt begåvad person som många känner till men andra antagligen inte vet just någonting om. I dag är han och hans konst också känd och accepterad i sitt hemland.
Med sina homoerotiska bilder steg han nämligen fram som en ikon allt från 1960-talet men till en början främst utomlands, i Tyskland och USA , medan han närmast var helt okänd i Finland. Tom of Finland är därför inte bara en berättelse om homosexuella män och sexualitet utan också om Touko Laaksonens livshistoria.
Doldis
Filmen ineds i slutet av fortsättningskriget då Laaksonen var löjtnant inom luftvärnet i Helsingfors och suktade efter manligt sällskap under obskyra parkbesök nattetid.
Han dolde till en början sina teckningar för de flesta, systern Kaija (Jessica Grabowsky 8-Pallo, Där vi en gång gått) inberäknad. Karriären tar fart, först under ett besök till Berlin och småningom också till USA där hans konst uppskattas i för honom rätta kretsar.
Filmen gör ofta hopp i tiden, där bl.a. en traumatisk händelse från kriget får Laaksonen att vakna upp i sängen badande av svett. I nutid är det främst förhållandet med Veli (Lauri Tilkanen Syysprinssi, Kätilö) som visar hur homosexualiteten hyssjades ner ännu långt in på 1970-talet och alltjämt betraktades som en sjukdom som går att bota.
Pekka Strang som gjort en hel del bra roller på teaterscenerna i Svenskfinland, och som ledde Lilla Teatern från 2005 fram till i fjol, axlar totalansvaret för filmen med bravur i en flärdfri och vederhäftiga framtoning.


Kärlekspar. Pekka Strang och Lauri Tilkanen i filmen Tom of Finland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar