måndag 13 mars 2017

Kvinnor med koll på matte

Två trender förenas i filmen Dolda tillgångar, dels de biografiska filmerna om personer med matematisk begåvning, dels filmer om afroamerikaner.

Dolda tillgångar
(Hidden Figures)
★★★✩✩
Regi: Theodore Melfi.
Manus: Theodore Melfi, Allison Schroeder.
Genre: drama, biografi.
I huvudrollerna: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner.
Åldersgräns: 7 år.
Speltid: 2 t 7 min.

Filmer om matematiska begåvningar vi sett förra året var den om Stephen Hawking i The Theory of Everything, The Imitation Game samt The Man Who Knew Infinity. Bland nya filmer om afroamerikaner hittas Oscarvinnaren för bästa film nu senast, Moonlight, Denzel Washingtons regiarbete Fences med en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll och den föreliggande filmen Dolda tillgångar.
Filmen handlar om tre afroamerikanska kvinnor som förser NASA med matematisk kunskap i lanseringen av USA:s första lyckade rymdprogram med en amerikan uppe i det blå, i en tid då rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjet grasserade som värst.
Rassegregering råder i USA under tiden då filmen utspelas i slutet av 1950-talet och början av 1960-talet. De tre mörka kvinnor som arbetar på NASA får känna på det i vardagen, polisen är misstänksam när de färdas i egen bil och på jobbet finns de afroamerikanska kvinnornas toalett i ett annat hus än där de jobbar.
Men när det nu gäller att putsa prestigeskölden och få en rymdkapsel i väg med en amerikan ombord är hyn på det tre matematiska genierna (spelade av Taraji P. Henson – Person of Interest, Octavia Spencer – Being John Malkovich och Janelle Monáe – musikern som hittills sjungit soundtrack i filmer och lånat sin röst i animationer) inte avgörande. Det inser NASA-bossen Harrison (Kevin Costner - Wyatt Earp, Waterworld) när banor i rymden ska räknas ut och svarta tavlorna fylls av kvinnornas siffror.
Plus och minus
Det goda med filmen är att den berättar en story de flesta inte vet något om, att skådespelet är förstklassigt, man tror på kvinnornas matematiska förmåga, som blev direkt avgörande för att rymdprogrammet skulle bli en framgång.
Det här lyckas regissören Theodore Melfi i sin andra långfilm efter debuten med St. Vincent  2014 förverkliga som filmens stabila grundbult
Mindre bra är att filmen inte saknar klichéer, en inpressad kärlekshistoria kunde t.ex. ha besparats tittarna, dessutom är den amerikanskt svulstig, övertydlig och förutsägbar. 
Ändå erbjuds tittaren på bra och verklighetsbaserad underhållning, i en film där huvudrollstrion och Kevin Costner samt Kirsten Dunst i en biroll visar vad de går för.


Matematikgenier. Octavia Spencer, Taraji P. Henson och Janelle Monáe gör rollerna som de tre kvinnor som spelade en avgörande roll för att John Glenn lyckades bli den första amerikanen i rymden 1962.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar