lördag 25 mars 2017

Irrfärd bort från eget ansvar

Filmen Udda vänner (Saattokeikka) är en med vänstra handen gjord dramakomedi om en gammal finsk man och en ung invandrare vars vägar råkar korsas och om deras resa till gubbens stuga och förstås deras eget jag en midsommar.

Udda vänner
(Saattokeikka)
★★✩✩✩
Regi: Samuli Valkama.
Manus: Khadar Ahmed.
Genre: dramakomedi.
I huvudrollerna: Heikki Nousiainen, Noah Kin.
Barntillåten.
Speltid: 1 t 18 min.



Bakom filmens manus står den tidigare för några kortfilmer kände Khadar Ahmed tillsammans med regissören Samuli Valkama (Hullluna Saraan).
Heikki Nousiainen som gjorde en glansroll som blind präst i Klaus Härös Post till pastor Jakob har fått ett betydligt kantigare, mera förtutsägbar och på det hela taget sämre manus att spela på i den dagsaktuella filmen Udda vänner. Han är här den gamle grinvargen Veikko som vill bort från stadslägenheten i Helsingforsförorten där invandrare rör sig i alla knutar och därför dras som av en magnet hem till stugan på landet när midsommaren randas. Farten dämpas av ett krånglande hjärta.
Gemensam resa
Invandraren Kamal Hussein (den också som rap-musiker kända Noah Kin) försöker för sin del skrapa ihop pengar till en biljett till Nairobi där hans biologiska pappa bor.
Men drömmer verkar onåbar med ett jobb som postiljon för en struntön. Det är här huvudpersonernas vägar möts och som Veikko erbjuder Kamal rejält med pengar om han kör honom till sommarstugan.
Resan blir betydligt snårigare än väntat då duon råkar ut för diverse äventyr och bakslag som gör att de motvilligt svetsas samman. Samtidigt som det framgår att Veikko flyr sitt ansvar för en homosexuell son flyr Kamal från det ansvar modern pålagt honom i hans nya liv i Finland. 
Tröttsamt klassisk
Filmer om invandrare och lokalbefolkningen skildras betydligt bättre i Aki Kaurismäkis Ljus i natten (Toivon tuolla puolen).
Udda vänner är tröttsamt klassisk till sin dramaturgi, finnarna utanför Ring III super och hatar mörkhyade, roadmoviens alla ingredienser utnyttjas utan finess och en obligatorisk kärleksutvikare finns naturligtvis med.
Några humoristiska incidenter gör sitt till för att höja betyget och huvudrollsinnehavarna gör också det bästa av situationen.



Duo på resa. Noah Kin och Heikki Nousiainen i den trögt framskridande dramakomedin Udda vänner (Saattokeikka).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar