onsdag 8 mars 2017

Mor-son förhållande med mersmak

Mike Mills varmt humoristiska film Alla tiders kvinnor om problem mellan en tonårsson och hans mor i en amerikansk familj i slutet av 1970-talets USA är renons på våld och raffel men har en dramatisk nerv och ett skådespelararbete som tilltalar.

Alla tiders kvinnor
(20th Century Women)
★★★★
Regi & manus: Mike Mills.
Genre: dramakomedi.
I huvudrollerna: Annette Bening, Elle Fanning, Greta Gerwig, Lucas Jade Zumann.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 1 t 59 min.

Den tämligen okända amerikanska regissören Mike Mills är väl mest känd för sin förra film Beginners där Christopher Plummer fick en Oscar för bästa manliga biroll 2012. I nya Alla tiders kvinnor (20th Century Women) har han skrivit också manuset, vilket bär genom hela filmen.
Det är berättelsen om ensamförsörjaren Dorothea (Anette Bening, känd från filmer som American Beauty och The Kids Are All Right), som i sitt egnahemshus i soliga Santa Barbara, Kalifornien, behöver flankstöd i uppfostran av sin femtonårige son Jamie (debutanten Lucas Jade Zumann). Jamies bästis Julie (Elle FanningMaleficent, Super 8) och underhyresgästen Abbie (Greta Gerwig Jackie) hamnar med och mot sin vilja att rycka in som hjälpare i nöden.
Moget
Det här är en fullödig och mogen film där karaktärerna behandlas med substans och respekt. Alla fem huvudpersoner får nytt kött på benen i egna kapitel, litet på samma sätt som Quentin Tarantino ibland går till väga i sina egna filmer.
Medan Jamie och Julie tacklar puberteten bl.a. genom att diskutera om livet och sova tillsammans utan sex hon klättrar in till honom genom fönstret nattetid – är Abbie mera ute på sju famnars vatten.
Hon är punkrebellen och den erfarna unga kvinnan som genomgått livmodershalscancer och försöker hitta nya fästpunkter i livet. Dorotheas eget liv går främst ut på att hitta fram till sin son samtidigt som hennes eget förhållanden till män hamnat i bakgrunden. Ett nytt uppvaknande kommer i form av husfixaren William (Billy CydrupJackie) som också tar sig an Jamie. Och alla har något att ge filmens unga huvudperson – och han dem.
Vam humor
Eftersom de separata berättelserna aldrig blir tråkiga eller löjliga har filmen en ton som tillsammans med en varm humor gör en välvilligt inställd.
Den tar upp problem som sex och samlevnad men också djupare livsfrågor.
Också soundtracket med punkmusik i en värld då friheten hägrade på ett helt annat sätt än idag bland de unga känns enbart riktigt.
Annette Bening visar igen sin höga klass som skådespelare, men också debutanten Lucas Jade Zumann ( f. 2001) är utmärkt. Dakota Fannings syster Elle Fanning gör likaså en bra och nyanserad roll medan Greta Gerwig som mer rebelliskt erfaren kvinna avrundar skådespelarporträtten, Billy Cydrup inte att förglömma.
All tiders kvinnor är fin film som inte fått mycket förhandsreklam och definitivt är värd en närmare bekantskap.


Starka rollporträtt. Debutanten Lucas Jade Zumann, Greta Gerwig, Annette Bening och Elle Fanning i fina dramakomedin Alla tiders kvinnor.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar