onsdag 4 januari 2017

Ifrågasatta tjänster och mottjänster

Rumänsk film är ovanlig hos oss. Cristian Mungius film Prövningen ger ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med en stor liten film om korruption, tjänster och mottjänster i ett rumänskt samhälle vi bara ha diffusa aningar om.

Prövningen
★★★★
(Baccalaureate)
Regi & manus: Cristian Mungiu.
Genre: drama.
I huvudrollerna: Adrian Titieni, Maria-Victoria Dragus.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 2 t 8 min.

Filmens titel verkar har vållat ett visst huvudbry. Originalet Baccalaureate ska förstås som en tvåårig sekundärutbildning med internationell standard som ger tillträde till universitetsutbildning världen över. Finskans Valmistujaiset är ungefär det samma som studentexamen medan filmen på svenska fått heta den litet tveeggade och missvisande Prövningen.
Hur som helst är det en avgörande examen filmens kvinnliga 18-åriga huvudperson Eliza (Maria-Victoria Dragus) skall genomgå med siktet inställt på vidare universitetsstudier i psykologi i England. Det här är viktigt i synnerhet för hennes läkarfar Romeo (Adrian Titieni) som vill erbjuda sin ögonsten en bra framtid. Problemen börjar torna upp sig när Eliza blir överfallen på vägen till skolan och hennes psykiska kapacitet att genomgå examen med heder hamnar i vågskålen. 
Fadern som varit med om det ena och det andra mutar genast en professor som ska gå igenom provsvaren. Samtidigt blir det allt mer uppenbart att hela Romeos tillvaro byggts upp på en gungfly där lögner, oetiska handlingar, tjänster och gentjänster bildar ett trassligt mönster. Ingenting blir bättre av att han har ett förhållande med en yngre kvinna och att hustrun är minst sagt fientligt inställd till honom och hans förehavanden.
Det är med andra ord livslögnen personifierad som skrattar honom och dottern i ansiktet och konsekvenserna är mindre smickrande, men nog så logiska. 
Borrar djupt
Prövningen är en film som trots, eller kanske hellre tack vare, sin vardagsrealism borrar djupt in i frågor om moral och mänskligt beteende. Vi ska inte heller slå oss för bröstet och tro att Finland inte är korrumperat, den förekommer främst inom ekonomi och politik och har på senare tid blottat sitt fula anlete bl.a. i Talvivaara för att ta ett exempel.
I filmen får Adrien Titieni med sin starka rollprestation gestalta en mångfacetterad, kontroversiell och samtidigt både svag och stark karaktär, i vilken hela samhällets synder och framtidshopp finns inbakade. En kulturellt präglad humor ger filmen ett extra lyft liksom filmvinklarna och de långa tagningarna som påminner om László Nemes ungerska koncentrationslägerfilm Son of Saul.



Beslut med konsekvenser. Adrien Titieni och Maria-Victoria Dragus som far och dotter i den sevärda rumänska filmen Prövningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar