måndag 23 januari 2017

Psykopatiskt i källarvalvens djup

Med filmen Split återvänder regissören M.Night Shyamalan till mammas gata efter diverse irrfärder och magplask.

Split
★★★★
Regi & manus: M.Night Shyamalan.
Genre: skräck & thriller.
I huvudrollerna: James McAvoy, Ana Taylor-Joy.
Åldersgräns: 16 år.
Speltid: 1 t 57 min.

Indiskt födde, i USA uppvuxna M.Night Shyamalan, gjorde en häftig debut med filmen Sjätte sinnet (1999) , följd av Signs och ännu hyfsade The Village 2004. Sedan blev det pannkaka av det hela, då tre,fyra filmer aldrig nådde upp till samma nivå. Men med Split är regissören igen tillbaka på skräckfilmsagendans paradstråk med en tät och suggestiv film.
Spänning
Split väcker ibland obehag men framför allt bjuder den på spänning och nagelbitning.
Redan i filmens början kidnappar psykopaten Dennis tre tjejer i bil från ett köpcentrum och för dem ner i tröstlösa mörka källarvalv. Dennis är en psykiskt rubbad individ med 23 personligheter, i filmen ser vi sju, åtta stycken som sinsemellan kämpar om herraväldet i ett stört psyke. Här finns bland annat en gay modedesigner, en medelålders kvinna och en nioårig kille.
Flickorna är med rätta skräckslagna, men den smartaste av dem Casey (Anya Taylor-Joy – The Witch) försöker med hjälp av psykologi och sunt bondförnuft spela ut karaktärerna inne i Dennis mot varandra.  
Mellan verserna besöker Dennis sin psykolog Dr Fletcher (Betty Buckley - The Happening) som börjar ana ugglor i mossen, inte minst när hon inser att en 24:e karaktär, den övermänskliga The beast, håller på att växa fram.
James McAvoy som medverkat i några X-Men filmer och redan visade vad han går för i Filth tar hem storslam i Split. Samtidigt går samspelet mellan honom och Anya Taylor-Joy som på räls, vilket garanterar fina stunder i biosalongen.
Det ondskefulla slutet låter tittaren ana att en fortsättning kanske kommer, något som sällan brukar lyckas.

Filmen har flera överraskningar på lut och påminner litet om Don´t Breathe från i fjol, där några ungdomar som gör inbrott hos en veteran från Irakkriget hamnar ut för sitt livs överraskning. Men Split är en film i eget slag, och håller för det mesta en hög standard och fyller därmed sitt ändamål, att skrämmas: buuu!


Duo med sug. James McAvoy och Anya Taylor-Joy spelar övertygande i skräckthrillern Split.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar