tisdag 24 januari 2017

Klart godkänt för McGregors filmdebut

Ewan McGregors dramatisering av Philip Roths roman American Pastoral handlar om baksidan av den amerikanska drömmen, om en till synes färdigt utstakad idyll som faller i bitar.

American Pastoral
★★★✩✩
Regi: Ewan McGregor.
Manus: John Romano.
Genre: drama.
I huvudrollerna: Ewan McGregor, Jennifer Connelly, Dakota Fanning.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 1 t 48 min.

Filmen med avstamp i USA på tidigt 1960-tal är en berättelse om college sweetheartsen Seymour Lelove (Ewan McGregor - Trainspotting, Star Wars-filmer) och före detta skönhetsmissen Dawn (Jennifer Connelly - The Day the Earth Stood Still) som verkar ha det ljuva livet framför sig.
Mannen, kallad Swede, var en hejare i idrott i Highschool, han ärver snart faderns framgångsrika handskföretag, gifter sig och får dottern Merry. Det är här den första vändpunkten tar form i en tid generellt sett karakteriserad av den amerikanska medborgarrättsrörelsens frammarsch och pågående Vietnamkrig.
Rebell
Dottern stammar, men ett värre problem är att hon växer upp till en ung och arg vänstersinnad rebell som inte drar sig för ett politiskt terrordåd i hemknutarna med dödlig utgång.
Med hela samhället och polisen emot sig försvinner dottern i det blå medan fader vägrar ge upp hoppet om att återfå henne.
Mörka moln
Om filmens början är ljus och lovande drar snabbt mörkare moln in över sceneriet som förvandlas från pastoral till ren thriller.
Mot slutet när dottern igen uppenbarar sig blir pessimismen en ständig följeslagare men också genuin självrannsakan, frågor om moral och sanning med eller utan politiska företecken samt ett fragilt far-dotter och hustru-man förhållande synas alla långt in i sömmarna.
Filmen saknar inte ambitioner och är bättre än väntat. Ewan McGregor svarar för en roll som växer och övertygar. Jennifer Connelly som bräcklig hustru spelar också bra, men speciellt gillar jag Dakota Fanning som efter ett längre harvande i obskyra filmer, bl.a. i Twilight-serien på nytt visar sin förmåga. Hon imponerade redan som barnskådespelare i filmer som Man on Fire med Denzel Washington och War of the Worlds med Tom Cruise 2004 och 2005 och har igen fått en riktigt bra roll att bita i.

















Problematiskt förhållande. Ewan McGregor och Dakota Fanning som far och dotter i American Pastoral.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar