Ekona av skotten i Dallas 1963 ringer fortfarande i öronen på dem som upplevde det fortfarande ouppklarade mordet på John F. Kennedy. Filmen Jackie går under huden på änkan Jackie Kennedy och hur hon upplevde den turbulenta tiden efter makens död. Onödigt att säga, men Natalie Portman lyser i huvudrollen.
Jackie
★★★★✩
Regi: Pablo Larrain.
Manus: Noah Oppenheim.
Genre: drama.
I huvudrollerna: Natalie Portman, Billy Cudrup.
Åldersgräns: 12 år.
Speltid: 1 t 39 min.
Filmer om kända personer, kungar, drottningar, statsministrar, kulturpersonligheter, etc. har sin egen charm. Jackie Kennedy var ändå i ett särslag, omsusad och påpassad av pressen också längre fram i äktenskapet med den grekiska skeppsredaren Aristoteles Onassis, men visst var det p.g.a. de dramatiska omständigheterna i samband med skotten i Dallas den 29 november 1963 hon tvingades stiga fram i rampljuset på allvar.
Regissören Pablo Larrain från Chile (Neruda) dukar inte upp något vidlyftigt porträtt kring hennes liv utan koncentrerar sig på de omständigheter och känslor som den inte ont anande Jacueline Boivier Kennedy ställdes inför när mordet på mannen var ett faktum.
Berättelsen utspelas inom ramen för en intervju med tidskriften Life-journalisten Theodore H. White (Billy Crudrup), en utfrågning som börjar stelt och nästan fientligt men som tar sig rätt snabbt eftersom journalisten inser att Jackie, stålande spelad av Natalie Portman, hellre lyfter fram den legendariska bilden av sin man än håller strikt på sanningen.
Det blir en djupdykning bakom kulisserna, där bl.a. tv-dokumentärer med Jackie som oskuldsfullt naiv ciceron från Vita huset före skotten i Dallas, det svåra sorgearbetet efteråt och några terapeutiska samtal med en präst (John Hurt) bildar en mosaik. Också själva mordet i bilkortegen i Dallas har naturligtvis hamnat med i filmen, men mera som en kulissartad bakgrund till veckorna efteråt.
Hudnära
Jämfört med Oliver Stones JFK från 1991 där själva trovärdigheten kring mordutredningen på president Kennedy starkt ifrågasätts är Jackie inte en politisk utan en mera humanistisk, hudnära och tidvis berörande film, som visar hur en skör människa klarade av ett omänskligt yttre tryck.
Natalie Portman visar igen att hon är en stor karaktärskådespelare som inte bara lärt sig Jackie Kennedys accent utan och innan utan också i handling, minspel och gester får filmen att leva upp varje gång hon finns i bild. Med sin rollgestaltning är Portman utan tvivel en stark konkurrent till Amy Adams i filmen Arrival.
Bra flankstöd åt Portman ger Peter Saarsgard som Bobby Kennedy och Greta Gerwig som Jackies förtrogna och vänninna i Vita huset.
Ofrivilliga steg in i rampljuset. Natalie Portman övertygar i rollen som Jackie Onassis, i filmen som koncentrerar sig på veckorna efter mordet på hennes man John. F. Kennedy.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar